London pod opsadom: pripreme za sprovod kraljice Elizabete II.

Britanska prijestolnica London spremna je za najveću globalnu pogrebnu ceremoniju u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ispraćaj posljednjih ostataka 8. rujna preminule kraljice Elizabete II. održat će se u ponedjeljak, 10 dana nakon njezine smrti, na imanju Balmoral, u Škotskoj.

Pogreb će se održati u Westminsterskoj opatiji.

Kratka povorka dovest će lijes preminule kraljice iz Westminsterske dvorane u Westminsterskoj palači do Westminsterske opatije gdje će se održati služba nakon dolaska novog britanskog kralja Charlesa III. i kraljeve supruge Camille.

Procesija od zgrade parlamenta do Westminsterske opatije počela je u 10.35 sati ,a lijes će na posebnom postolju vući 98 vojnika britanske mornarice, navodi agencija Anadolu.

Pogrebna služba, koju će predvoditi dekan Westminstera David Hoyle, započet će u 11 sati ujutro po lokalnom vremenu.





Službi će nazočiti članovi kraljevske obitelji i oko 100 šefova država, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, te više od 20 članova kraljevskih obitelji i predstavnika iz 200 zemalja.

Na kraju propovijedi nadbiskupa Canterburyja Justina Welbyja u opatiji i cijeloj Velikoj Britaniji bit će održana dvominutna šutnja, navodi Anadolu i dodaje kako se očekuje da će sprovodu nazočiti stotine tisuća ljudi u središtu Londona. Naravno, sve će se uživo prenositi i na televiziji i na velikim ekranima postavljenim u Hyde Parku.

Čitav događaj pratit će i neviđene snage sigurnosti.





Komentari

komentar

You may also like