London: Ruska vojna tvrtka Wagner ostvaruje taktičke napretke u Donbasu

Ruska privatna vojna tvrtka Wagner ostvarila je taktički napredak oko druge najveće elektrane Vuhlehirsk i obližnjeg sela Novoluhanske u regiji Donjeck, priopćilo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva u dnevnoj objavi preko Twittera. Ministarstvo iz Londona je dodalo da su se neke ukrajinske snage vjerojatno povukle iz tog područja.

Komentirajući afričku “turneju” ruskog ministra Lavrova koja je u tijeku (Egipat, Uganda, Etiopija i Kongo), britanski obavještajci tvrde da Rusija će vrlo vjerojatno nastojati iskoristiti posjete kako bi okrivila Zapad za međunarodnu krizu prehrane koja se posebno jako osjeti baš u toj regiji. Također, tvrde da će Lavrov pokušati pridobiti potporu afričkih država koje su ostale neutralne u pogledu rata u Ukrajini.

“Od 2014. Rusija je uložila značajne napore kako bi osigurala utjecaj diljem Afrike, a tvrtka Wagner se često koristio kao njihovo omiljeno oruđe utjecaja u regiji. Rusija se vjerojatno prvenstveno bavi Afrikom jer vjeruje da će tako ojačati identitet “velike sile” kojem Rusija teži. Drugi razlozi posjeti su vjerojatno su osigurati robne koncesije i uvjeriti afričke države da glasuju u skladu s ruskim interesima na međunarodnim forumima”, pišu britanski analitičari za potrebe ministarstva. Inače, London je jedan od najglasnijih kritičara odluka iz Kremlja posljednjih godina, a u tome je čak “glasniji” i od Washingtona.

Komentari

komentar

You may also like