London Teheranu: ne potcjenjujte odlučnost SAD-a!

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump rano jutros reagirao na raketni napad na elitnu Zelenu zonu u Bagdadu i izjavio kako se Iran može „suočiti sa svojim krajem“ ako nastavi prijetiti Washingtonu, oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt. On je u ponedjeljak, 20. svibnja, u Ženevi, pred novinarima izjavio kako Iran ne bi smio potcjenjivati odlučnost Sjedinjenih Država i da bi se morao suzdržavati od poteza koji bi mogli isprovocirati odgovor američke strane. Pri tom je dodao kako SAD ne žele rat s Iranom, ali da će u slučaju iranskog posezanja na američke interese oni odgovoriti. „O tome Iran mora vrlo, vrlo dobro razmisliti“, izjavio je Hunt.

Europska unija danas je pozvala na izbjegavanje bilo kakvih provokacija u svezi jačanja napetosti oko Irana i navedene posljednje izjave američkog čelnika. Maja Kosijančić, predstavnica vanjskopolitičke službe EU, dnas je izjavila kako EU „neće komentirati pojedine (Trumpove) tvitove, ali naš je stav u cijelosti takav, da u toj regiji nisu potrebni dodatni elementi destabilizacije“.

SAD i arapske zemlje Zaljeva odlučile su provoditi zajedničke pojačane ophodnje Perzijskim zaljevom s ciljem jačanja sigurnosti i međusobne koordinacije.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like