London tvrdi da će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj

Ujedinjeno Kraljevstvo u utorak je objavilo da će poduzeti sve potrebne korake da zaštiti mir u Sjevernoj Irskoj. Britanci pozivaju Europsku uniju da pokaže domišljatost u pregovorima za riješavanje problema s postbrexitovskim trgovinskim pravilima, izvještava Reuters.

London i Bruxelles već se mjesecima pokušavaju maknuti s mrtve točke po pitanju sporazuma koji je posljedično stvorio carinsku granicu između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Britanski čelnici žele potpunu reviziju sporazuma, dok EU traži izmjene unutar odredbi postojećeg sporazuma. “Nastavit ćemo razgovarati s EU-om, no nećemo dopustiti da to stane na put zaštiti mira i stabilnosti u Sjevernoj Irskoj”, stoji u britanskom dokumentu objavljenom u utorak, uz vladinu novu zakonodavnu agendu.

Zastoj zbog takozvanog Protokola o Sjevernoj Irskoj blokira formiranje nove izvršne vlasti u britanskoj pokrajini, poslije prošlotjednih izbora. Velika Britanija tvrdi da bi mogla biti prisiljena djelovati jednostrano kako bi izbjegla rasplamsavanje političkih tenzija koje bi mogle zaprijetiti miru iz 1998. godine kojim je uvelike okončano desetljećima dugo nasilje.

List The Times u ponedjeljak je izvijestio da se britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss priprema odbaciti velike dijelove Protokola o Sjevernoj Irskoj nakon odustajanja od pregovora s europskom stranom. Kako je prenio Times, dužnosnici koji rade za Truss izradili su nacrt zakona koji bi jednostrano ukinuo provjeru robe koja se šalje iz Britanije za korištenje u Sjevernoj Irskoj. Zakon bi također omogućio tvrtkama u toj britanskoj pokrajini da zanemare pravila i propise EU-a i oduzele bi se ovlasti Europskom sudu pravde da odlučuje o pitanjima koja se odnose na Sjevernu Irsku. Međutim, vlada nije u utorak najavila nikakve detaljne planove toga tipa kad je predstavila sve zakone koje planira uvesti tijekom nadolazeće parlamentarne godine. Irski premijer upozorio je u utorak svoga britanskog kolegu protiv jednostranih poteza vezanih uz protokol.

 

Korak bliže ujedinjenju Irske? Sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein je blizu prve povijesne pobjede





Komentari

komentar





You may also like