London: Velika Britanija i SAD najavljuju novo energetsko partnerstvo

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD radit će zajedno na povećanju energetske sigurnosti i snižavanju cijena, kao dio novog energetskog partnerstva, objavio je u srijedu, 7. prosinca, ured vlade britanskog premijera Richi Sunaka. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

  • Premijer i predsjednik Biden osnivaju novu bilateralnu skupinu na visokoj razini koja će se fokusirati na energetsku sigurnost, učinkovitost i pristupačnost
  • Pothvat će dati daljnju političku potporu na visokoj razini našim ubrzanim energetskim prijelazima i obvezama Net Zero
  • Tijekom sljedeće godine, SAD namjerava više nego udvostručiti količinu plina izvezenog u UK u 2021. kako bi osigurao opskrbu i smanjio volatilnost cijena

Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD radit će zajedno na povećanju energetske sigurnosti i snižavanju cijena, u sklopu inicijative koju su danas (7. prosinca) najavili premijer i američki predsjednik Biden.

Prema novom ‘Partnerstvu za energetsku sigurnost i pristupačnost između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a’, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD će raditi na smanjenju globalne ovisnosti o ruskom izvozu energije, stabilizirati energetska tržišta i pojačati suradnju na energetskoj učinkovitosti, nuklearnoj energiji i obnovljivim izvorima energije. Inicijativom će upravljati nova britansko-američka zajednička akcijska skupina, koju vode visoki dužnosnici britanske vlade i Bijele kuće.

Ovo novo partnerstvo uslijedilo je nakon sastanka premijera i predsjednika Bidena na summitu G20 u Indoneziji, gdje su se složili nastaviti s radom na rješavanju naših kratkoročnih energetskih potreba i predvoditi napore za ubrzanje naše energetske tranzicije.

Putinov rat u Ukrajini izazvao je međunarodni skok cijena energije. Kako bi se lakše nosili s rezultirajućim porastom troškova života, grupa će raditi na osiguravanju održivog povećanja opskrbe tržišta ukapljenim prirodnim plinom (LNG) na terminale Ujedinjenog Kraljevstva iz SAD-a te će surađivati ​​na mjerama energetske učinkovitosti.

U sklopu toga, SAD će nastojati izvesti najmanje 9-10 milijardi kubičnih metara LNG-a tijekom sljedeće godine preko britanskih terminala, više nego udvostručivši razinu izvezenu 2021. i kapitalizirajući vodeću uvoznu infrastrukturu Ujedinjenog Kraljevstva. To će biti dobro i za britanske i za europske partnere jer sljedeće godine planiramo obnoviti skladište plina. Kako bi ispunile ovaj zajednički cilj, obje će vlade raditi na proaktivnom prepoznavanju i rješavanju svih problema s kojima se suočavaju izvoznici i uvoznici.





Grupa će također raditi na smanjenju globalnog oslanjanja na rusku energiju poticanjem napora za povećanje energetske učinkovitosti i podržavanjem prijelaza na čistu energiju, ubrzavanjem razvoja čistog vodika na globalnoj razini i promicanjem civilne nuklearne energije kao sigurne upotrebe energije.

Premijer je rekao:

Zajedno će Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD osigurati da globalna cijena energije i sigurnost naše nacionalne opskrbe nikada više ne budu podložna manipuliranju hirovima propalog režima.





Imamo prirodne resurse, industriju i inovativno razmišljanje koje nam je potrebno za stvaranje boljeg, slobodnijeg sustava i ubrzanje prijelaza na čistu energiju. Ovo partnerstvo će sniziti cijene za britanske potrošače i pomoći prekinuti ovisnost Europe o ruskoj energiji jednom zauvijek.

Partnerstvo će se nadograđivati ​​na rad britansko-američkog strateškog energetskog dijaloga koji vode ministri energetike, s fokusom na opskrbu plinom, energetsku učinkovitost, civilnu nuklearnu i čistu energiju.

Što se tiče civilne nuklearne energije, partnerstvo će promovirati nuklearnu energiju kao siguran i pouzdan dio prijelaza na čistu energiju. To uključuje produbljivanje globalne suradnje na nuklearnim gorivima i naprednim nuklearnim tehnologijama.

Partnerstvo će također potaknuti međunarodna ulaganja u tehnologije čiste energije, od pučinskog vjetra do hvatanja ugljika. Ovo će nadopuniti posao koji Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD rade zajedno s G7 partnerima kako bi podržali korištenje čiste i održive energije u zemljama u razvoju kroz Partnerstva za pravednu energetsku tranziciju.

U tandemu s jačanjem sigurnosti opskrbe energijom, grupa će razmjenjivati ​​najbolje prakse i raditi na mjerama za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje potražnje za plinom. Već se procjenjuje da bi ove zime moglo doći do smanjenja potražnje za plinom u Ujedinjenom Kraljevstvu za 8%. Zajednička akcijska skupina će istražiti politička rješenja za povećanje ove učinkovitosti, nadovezujući se na inicijative Vlade Ujedinjenog Kraljevstva kao što je Program Help to Heat.

Inicijativa će težiti inovativnim energetskim rješenjima, kao što je dekarbonizacija zrakoplovne industrije i razvoj održivih tehnologija goriva za zrakoplove, zajednički napori na električnim vozilima i energetski pametni uređaji.

Također ćemo nastaviti našu blisku suradnju na korištenju i skladištenju ugljičnog dioksida i napredovati u misiji čistog vodika. Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD već su predvoditelji Hydrogen Breakthrough Agende, vodeće inicijative za promicanje čistog vodika na međunarodnoj razini.

 

Komentari

komentar

You may also like