London zabrinut rastom aktivnosti ruske mornarice blizu britanskih granica

Britanski admiral i zapovjednik mornaričkog stožera Anthony Radakin izjavio je kako je devet ruskih brodova viđeno u blizini britanskih pomorskih granica u posljednja dva tjedna, uključno podmornicu na površini, veliki protupodmornički brod, korvetu, ophodni brod i prateće pomoćne brodove. O tome izvješćuje Royal Navy.

Prema službenoj web stranici britanske Kraljevske mornarice, aktivnost ruskih brodova zabilježena je u La Mancheu (English Channel), području jugozapadnih prilaza (Keltsko more) i blizu Vanjskih Hebrida na zapadnoj obali Škotske. Za praćenje ruskih vojnih brodova, britanska mornarica angažirala je osam brodova, uključujući fregate Projekta 23 HMS “Kent”, “Lancaster”, “Northumberland”, “Richmond”, patrolne brodove “River” – “Tyne” i “Severn” i dva mornarička broda-tankera “Tidefors” i “Tiderace”. Djelovanja britanskih brodova podržali su lovci Typhoon i F-35 Kraljevskog zrakoplovstva. Uz to su korišteni brodski helikopteri.

Od tih brodova, “Lancaster” i “Severn” pratili su rusku podmornicu “Stary Oskol” Crnomorske flote, ophodni brod Baltičke flote “Vasilij Bykov” i korvetu “Boyky” s brodovima za podršku u La Mancheu, a zatim su na istom mjestu promatrali prolazak velikog protupodmorničkog broda ruske Sjeverne flote “Viceadmiral Kulakov“. Northumberland je pratio Kulakova pri oplovljavanju Vanjskih Hebrida. Grupa brodova koja se sastojala od fregata “Kent“, “Richmond” i ophodnog broda “Tyne” slijedila je ruske brodove kada su bili u Keltskom moru. U akciju ove skupine bili su uključeni i tankeri.

Slika: ruski brodovi (arhiv)

Prema riječima admirala Anthonyja Radakina, pratnja ruskih brodova vršena je i u lošim vremenskim uvjetima. Neko su vrijeme ruski brodovi ostali čekati oluju u zaljevu Seine kraj sjeverne francuske obale, gdje su se praćenju pridružili i francuski brodovi i zrakoplovi.





Izvješćuje se kako su ruski brodovi izvodili vježbe na nekoliko područja Atlantika, a britanski brodovi pratili su ih po povratku u svoja matična područja. Uz to, podmornica Stary Oskol vraća se u Crno more nakon završetka remonta na Baltiku.

Kako izvješćuju ruski mediji, nedavne vježbe Crnomorske flote u punom opsegu ​​zabrinule su američku mornaricu. U manevrima su sudjelovale fregate “Admiral Makarov” i “Admiral Grigorovich“, ophodni brod “Dmitrij Rogačev”, desantni brodovi, podmornice, ophodni brod “Pytlivy” i niz drugih brodova i plovila. Sjedinjene Države poslale su Boeing RC-135U Combat Sent, strateški izviđački zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva, radi praćenja vježbe. Zrakoplov se podigao iz vojne baze NATO-a na Kreti, preletio Crno more, približio poluotoku Krimu, a zatim se okrenuo i nastavio let u suprotnom smjeru.

Komentari

komentar





You may also like