London želi predvodništvo nad Istočnom Europom u borbi protiv Rusije i Kine

Utjecajni član britanskog parlamenta iz redova konzervativaca Daniel Kavchinsky, u svom izvješću naglašava kako će suradnja Londona s Inicijativom tri mora, koja ujedinjuje 12 država članica EU, pomoći „u otporu rastućem utjecaju Moskve i Pekinga u regiji u smislu energetske sigurnosti i ulaganja u infrastrukturu“, objavio je u srijedu, 8. rujna, britanski medij Daily Express.

Uz vodstvo koje London toliko želi, očite su i gospodarske koristi – prilika za javni i privatni sektor u Britaniji da sudjeluju u 157 energetskih, infrastrukturnih i digitalnih projekata.

“Novo izvješće koje su ovaj tjedan objavili pobornik Brexita i zastupnik Shrewsburyja Daniel Kavchinsky ukazuje da je Inicijativa tri mora” privlačna ideja” i “velika prilika” za Britaniju za stupanje u kontakt s europskim partnerima nakon izlaska iz EU”, navodi medij.

Ta regija zauzima gotovo 30% teritorija Europske unije. Ova inicijativa uključuje 12 država, uključujući Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju, a stanovništvo zemalja članica je oko 112 milijuna.

Izvješće Kavchinskog naglašava da Inicijativi treba “značajna politička i gospodarska potpora” drugih svjetskih čelnika te da su Sjedinjene Države trenutačno njezin glavni vanjski partner. Kavchinsky u svom izvješću inzistira da će suradnja s Inicijativom pomoći “suprotstavljanju rastućeg utjecaja Moskve i Pekinga u regiji u smislu energetske sigurnosti i ulaganja u infrastrukturu”.

Kavchinsky skreće pozornost na “rastuću energetsku dominaciju Rusije” u Europi, koja je podržana infrastrukturnim projektima poput plinovoda Sjeverni tok 2, a što se tiče Kine, navodi kako je važno uzeti u obzir “gospodarsku prisutnost Pekinga u Srednjoj i Istočnoj Europi”.





“Washington vidi Inicijativu tri mora kao alat za suprotstavljanje brzoj ekspanziji Pekinga u regiju. Ako Britanija želi ‘pokazati svoje globalne ambicije’ u novoj fazi nakon Brexita, mora ‘ponovno potvrditi svoju predanost Europi’, u čemu će joj pomoći suradnja s Inicijativom”, navodi Daily Express izvode iz spomenutog izvješća.

U izvješću se ističe kako Inicijativa tri mora nije alternativa Europskoj uniji.

U kolovozu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Veliku Britaniju označio kao glavnu silnicu koja podriva odnose između Rusije i EU, a Moskva smatra kako je London stajao i iza inicijative Krimska platforma koja je nedavno održana u Kijevu.





Nedavno smo objavili tekst izvjesnog bugarskog medija, o tome, što predstavlja Inicijativa tri mora i čemu i kome ona služi, što možete pogledati ovdje.

Medij: „Inicijativa tri mora“: njezina stvarna uloga i svrha?

 

Komentari

komentar

You may also like