Londonski sud izdao je nalog za izručenje SAD-u osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange korak je bliže izručenju Sjedinjenim Državama, gdje će mu se suditi prema Zakonu o špijunaži, nakon što je londonski sud poslao nalog o izručenju britanskoj vladi na odobrenje, prenosi CNN.

Sud je izdao službeni nalog za izručenje na ročištu danas i sada će britanska ministricu unutarnjih poslova Priti Patel, gotovo sigurno, potvrditi transfer u SAD nakon višegodišnje pravne trakavice. Assange se može žaliti na odluku.

SAD ga tereti kroz 18 kaznenih prijava nakon što je WikiLeaks 2010. objavio tisuće povjerljivih dosjea i diplomatskih depeša. Neke od objavljenih snimki i dokumenata prikazale su ratne zločine američke vojske u Afganistanu i Iraku. Stoga je izručenje Assangea postala bitna politička odluka. Ako bude proglašen krivim, Assangeu prijeti kazna od 175 godina zatvora. Assange se saslušanju pridružio iz strogo zaštićenog zatvora Belmarsh u Londonu, gdje se nalazi otkako je prije tri godine izvučen iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu gdje se sedam godina skrivao od pravnog procesa. U siječnju 2021. presudom suda za prekršaje utvrđeno je da Assange ne može biti izručen jer bi to bilo previše za njegovo mentalno zdravlje. No, Visoki sud je u prosincu poništio tu odluku, rekavši da bi Assange mogao biti izručen SAD-u na temelju uvjeravanja američke vlade kako će ga liječiti tamo. To je uključivalo obećanje da Assange neće biti podvrgnut “posebnim administrativnim mjerama”, niti će biti držan u maksimalno strogom zatvoru prije ili nakon suđenja. Assange se prošlog mjeseca oženio svojom dugogodišnjom partnericom Stellom Moris u zatvoru Belmarsh.

Komentari

komentar

You may also like