Londonski sud odobrio izručenje Francuskoj ključne osobe u procesu protiv Sarkozya u aferi Gaddafi

Foto: Business Insider

Westminsterski sud u Londonu je u utorak, 26. veljače, odobrio ekstradiciju u Francusku biznismena Alexandrea Djouhrija – ključne osobe u istražnom postupku protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya zbog sumnje u nezakonito financiranje svoje predsjedničke kampanje 2007.g. od strane bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija, objvio je New York Times.

Djouhrija se, prema istrazi francuskog medija Médiapart, povezuje i sa „vezama Sarkozyevog okruženja s Rusijom“. A kada su veze s Rusijom u pitanju, to je za Britance neoprostiv grijeh, zbog kojeg nemaju razloga „za milost“. Biznismen je nakon današnje odluke suda  na nju najavio žalbu.

Podsjećamo: 60-ogodišnji Djouhri uhićen je u siječnju 2018.g. u londonskoj zračnoj luci Heathrow, nakon što je Francuska izdala nalog za njegovo uhićenje u okviru istrage o korupciji i trošenju državnog novca.

Alexander Djouhri bio je posrednik u organiziranju susreta političara i poduzetnika. Njegovo je ime isplivalo na površinu u istrazi o prodaji vile na Azurnoj obali po povećanoj cijeni fondu bivšeg rizničara Muammara Gaddafija. Istražitelji sumnjaju kako je Djouhri bio vlasnik te vile, a polučene novce od njezine prodaje usmjerio je u predizbornu kampanju Nicolasa Sarkozya. Djouhriovi odvjetnici ovu istragu o libijskim vezama nazivaju politički motiviranom.

Što se tiče tzv. ruskih veza Alexandera Djouhria, francuski medij Médiapart navodi kako je on bio blizak suradnik Claude Guéanta; – šefa administracije francuskog predsjednika Sarkozya od 2007.-2012. g. Nakon pretresa Djouhrijevog doma u Švicarskoj, policija je pronašla dokumente iz kojih je vidljivo kako je odvjetnički ured Guéanta krajem 2013.g. sklopio ugovor s administracijom izvjesnog ruskog grada (Nizhniy Tagil) i od nje mjesečno dobivao 25 tisuća eura. A kćer bivšeg gradonačelnika toga grada Sergeya Nosova, udala se za sina Aleksandra Djouhrija Jermena. Istražitelji smatraju kako je ugovor s odvjetničkim uredom bio pokriće za prebacivanje novca na račun Claude Guéanta.
Sve u svemu, jedna velika i zvučna afera s primjesama elemenata klasičnih „sapunica“, vila, Švicarske, Azurne obale, nezaobilazne visoke politike, bogatih Arapa i Rusa, a nedostaju joj, možda, još samo „ljepotice noći“ pa da slika trilera bude upotpunjena, a javnost zadivljena. Mada ni to još nije isključeno.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like