Loš početak ofenzive? Rusija: odbijena ukrajinska ofenziva u Donjecku

Čini se kako je počela dugo najavljivana ukrajinska proljetna ofenziva, iako bismo je prije mogli nazvati ljetnom s obzirom da smo klimatološki u ljeto ušli s početkom lipnja.

Kakav će biti njezin uspjeh ne zna nitko, a sve je krajnje nezahvalno prognozirati. Ukrajinske snage dobro su opremljene zapadnim naoružanjem i tehnikom, dok su ruske imale vremena mjesecima ešalirano utvrđivati svoje obrambene položaje s obzirom da se ofenziva dugo najavljivala od strane ukrajinskog vojnog i političkog vrha, ali i zapadnih kuratora Kijeva.

Međutim, ako je tvrditi prema prvim vijestima, stvar za Kijev za sada ne izgleda dobro, barem u smjeru ofenzive o kojemu je riječ u ovoj jutarnjoj vijesti.

Naime, ruske oružane snage odbile su ukrajinsku ofenzivu u smjeru južnog Donjecka, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

Ukrajina je krenula u ofenzivu sa šest mehaniziranih i dvije tenkovske bojne, izvijestilo je rusko ministarstvo na Telegramu, a ponedjeljak, 05. lipnja, objavio Glas Istre (GI) pozivajući se na Hinu.

“Četvrtog lipnja ujutro neprijatelj je pokrenuo veliku ofenzivu u pet sektora bojišnice u smjeru južnog Donjecka”, stoji u objavi.





“Cilj je neprijatelja bio proboj naših obrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranjivijem dijelu bojišnice. Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha.”

Reuters nije mogao odmah provjeriti ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah komentirala.

Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogodaka.





Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, izvijestilo je rusko ministarstvo.

Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se, prema objavi na Telegramu načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov, koji je od jeseni prošle godine i zapovjednik ruske vojne operacije u Ukrajini.

“(Gerasimov) je bio na jednom od istaknutih zapovjednih mjesta”, navelo je ministarstvo.

Trenutačno nije jasno predstavlja li navodni napad dugoočekivanu ofenzivu kojom Ukrajina želi vratiti teritorij pod ruskom kontrolom. Kijev je u nedjelju pozvao na “tišinu” pred ofenzivu, podsjeća Reuters.

Ukrajina je proteklih tjedana nastojala oslabiti ruske pozicije, a krajem svibnja visoki dužnosnik izjavio je da su već počele preliminarne operacije, poput uništavanja lanaca opskrbe i uništavanja skladišta.

Kasno sinoć ruski su mediji objavili o snažnim borbama i složenom stanju u Zaporoškoj regiji. Situacija u smjeru Zaporožja je komplicirana, ali kontrolirana, izjavio je Vladimir Rogov, tamošnji ruski aktivist i čelnik pokreta “Mi smo zajedno s Rusijom”.

Ranije je Rogov rekao da su Oružane snage Ukrajine i poljski plaćenici u nedjelju pokušali probiti Zaporošku frontu u području Vremevske izbočine, ali da su izgubili najmanje 10 oklopnih vozila i oko 50 boraca te su odbačeni. Prema njegovim riječima, nakon toga su se nastavila aktivna neprijateljstva, Oružane snage Ukrajine poduzele su nove pokušaje juriša te da je na jednom dijelu bojišnice došlo do proboja prve obrambene crte te su se ruske snage bile primorane povući na pričuvne položaje.

Vojni sukobi u području Vremevskog ruba u smjeru Zaporožja trajali su više od osam sati, ukrajinske trupe pretrpjele su gubitke u ljudstvu i oklopnoj tehnici, kazao je Rogov naknadno za ruski medij RIA Novosti.

Kratak rezime:
Čini se da je počela ukrajinska ofenziva iako službenih potvrda još nema. Ako je, po Kijev nije startala uspješno. Ali vrijedi ona naroda “prvi se mačići u vodu bacaju”, pa ćemo pričekati s ocjenama. Iako vrijedi i ona druga, “po jutru se dan poznaje”.

Pratimo razvoj stanja.

 

Komentari

komentar

You may also like