Loši rezultati istraživanja o ugledu SAD-a među europskim saveznicima

Rezultati istraživanja javnog mišljenja po američkog predsjednika Joe Bidena, koji uskoro kreće u turneju po Europi i na ključne sastanke kojima je cilj obnova transatlantskog partnerstva, ne idu mu u prilog. To proizlazi iz teksta kojeg je danas objavio Reuters.

Ugled Sjedinjenih Država kao vodeće svjetske sile teško je „oskvrnjen“ u Francuskoj i Njemačkoj, dok se prekomorska velesila nosila s pandemijom Covid-19, koja je usmrtila gotovo 600 000 Amerikanaca, pokazala je anketa – danas objavljena.

Uoči Bidenovog putovanja u Europu, studija njemačkog fonda Marshall (sa sjedištem u Washingtonu) i zaklade Bertelsmann (sa sjedištem u Güterslohu, u Njemačkoj) pokazala je kako Biden još nije obnovio američki ‘ugled u Europi na razini koja je prethodila početku globalne pandemije. Istodobno, slika Kine se malo popravila u očima Europljana.

“Prva tri mjeseca vladavine Bidena nisu utjecala na stavove Francuske i Njemačke o utjecaju SAD-a u svijetu”, kaže se u istraživanju javnog mišljenja u 11 zemalja Europe i Sjeverne Amerike. “Ovi su brojevi u skladu s rezultatima istraživanja za 2020. godinu, koji su za oko 10 bodova manji od podataka prije pandemije.”

Samo 51% Nijemaca smatra Sjedinjene Države pouzdanim partnerom. Taj udio u Francuskoj iznosi 60%, u Velikoj Britaniji – 67%, u Poljskoj – 76%. Primjerice, svega manje od četvrtine Turaka vjeruje Sjedinjenim Državama.

Većina ispitanih i dalje vjeruje kako bi Amerika trebala biti uključena u zaštitu i osiguravanje sigurnosti Europe, izuzev Švedske (koja nije članica NATO-a), gdje su mišljenja o ovom pitanju gotovo jednako podijeljena, kao i Turske.





Istraživanjem, provedenim putem interneta od 29. ožujka do 13. travnja, anketirano je 1.000 punoljetnih osoba u svakoj od 11 zemalja: Sjedinjenim Državama, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Švedskoj i Turskoj.

 

Komentari

komentar





You may also like