„Lov na vještice“ ili stvarna opasnost? MI-6 lovi ruske špijune u svojoj podmorničkoj bazi

Hladnoratovske igre, u kojima su one špijunske – „james-bondovske“ njihov neizostavan dio, koji najviše golica maštu obične javnosti a samim time predstavljaju i najbolju platformu za propagandne aktivnosti, sve više uzimaju maha u Velikoj Britaniji. Zemlji, tradicionalno „specijaliziranoj“ upravo za ovakve teme: kako u zbilji tako i u umjetničkom žanru – prije svega literarnom i filmskom.

Međutim, s obzirom na naglo zaoštravanje odnosa na relaciji Istok – Zapad, koje itekako podsjeća na neka davna hladnoratovska vremena iz prošloga stoljeća, uz sadašnji dodatak Kine kao novog bitnog „igrača“, obavještajne aktivnosti i špijunske „igre“ iznova dobivaju na važnosti i medijskoj pozornosti. Ovim posljednjim to je itekako dobra osnova za povećanje čitanosti (ili gledanosti), pa smo sigurni kako će vijesti ovakvoga tipa u buduće biti sve više.

O tome svjedoči i danas objavljena informacija u britanskom Daily Expressu. On, naime, navodi, kako britanska obavještajna služba MI-6 raspoređuje stotinu svojih agenata iz Londona u Škotsku, gdje se nalaze nuklearne podmornice Kraljevske mornarice s balističkim raketama Trident. Britanska vlada objašnjava svoju špijunsku maniju zabrinutošću zbog “škotske operacije” Rusije, provedene u svrhu prikupljanja podataka o pomorskoj bazi Clyde, kao i radi sprečavanja drugih prijetnji koje dolaze iz Moskve i Pekinga.

Britanska vlada najavila je planove za zapošljavanje 1.500 državnih službenika u Glasgowu kao dio svoje obveze da “izjednači” mogućnosti zapošljavanja širom Britanije. Međutim, od 500 stranih i međunarodnih razvojnih djelatnika koji se sele u East Kilbride u Škotskoj, svaki peti je obavještajni časnik u službi MI-6, navodi spomenuti medij.

Aktivnost Rusa u Škotskoj zabrinjava“, tvrdi se dalje. Nedavno je objavljen sveobuhvatni pregled sigurnosti, obrane i vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva, u kojem se Rusija naziva “najozbiljnijom prijetnjom našem društvu“, a Kina “najvećom nacionalnom prijetnjom“. Dokument je najavio povećanje broja nuklearnih bojevih glava sa 180 na 260, što će pobuditi povećan interes ruske obavještajne službe za pomorsku bazu Clyde. Tamo su smještene britanske nuklearne podmornice.”

O svemu ovome, umjesto dodatnog komentara, mišljenje prepuštamo našim cijenjenim čitateljima.
 

Komentari

komentar

You may also like