Lučka uprava Indije zabranila uvoz iz Afganistana, Irana i Pakistana zbog trgovine heroinom

Najveći indijski lučki operater najavio je da će odbiti kontejnerski teret iz Afganistana, Irana i Pakistana. Odluka stupa na snagu od sredine studenog. Iako nisu eksplicitno naveli razlog zabrane, gotovo je sigurno da žele spriječiti trgovinu heroinom nakon nedavne velike zaplijene, piše RFE/RL.

Uprava “Adani Ports” je jučer najavila da će se ograničenje o kontejnerskom teretu iz tih zemalja primjenjivati ​​na svih 10 velikih luka kojima upravljaju, kao i na terminale ostalih operatera s kojim imaju poslovne odnose.

Tvrtka nije ponudila nikakav razlog za blokadu, ali su prošlog mjeseca iz dva kontejnera u luci Mundra na zapadnoj obali Indije zaplijenjene čak 3 tone heroina. Vlasti navode porijeklo pošiljke kao Afganistan, središte u globalnoj trgovini heroinom i opijumskim makom.

Rekli su da je zaplijenjeni heroin vrijedan oko 2,65 milijardi dolara, što je jedno od najvećih zaplijena droge u povijesti Indije. Manje zapljene droga u regiji prilično su česte. Također, prošlog je mjeseca uhićeno šest iranskih državljana koji su prevozili 20 milijuna dolara vrijedan heroin u blizini Gujaratija. Adani Ports, dio prostranog konglomerata Adani Group, rekao je nakon uhićenja kako ipak nema ovlasti pregledati sav teret kojim upravljaju njihovi terminali.

Odnos talibanskog pokreta i trgovine heroinom  je vrlo kompleksan. Afganistan je počeo proizvoditi opijumski mak još u 80-tima. Jedina relativno uspješna zabrana proizvodnje opijumskog maka dogodila se pod vlašću talibana 2000.-2001. Naime, talibani tvrde da im religija strogo zabranjuje takve aktivnosti. Nakon talibanske zabrane 2001., u Afganistan dolaze Amerikanci, a od tada je izvoz heroina porastao nekoliko puta. Talibani su i ove godine obećavali da će se oštro sukobiti s industrijom heroina. I zbilja, reporteri AP-a pratili su talibanske borce kako patroliraju siromašnim dijelovima Kabula i tuku ovisnike te ih privode u navodne “centre na odvikavanje”. No, za mnoge farmere, opijumski mak je jedini izvor prihoda u ionako jako siromašnoj zemlji. Izvješća govore o strujama unutar talibana koje surađuju s talijanskom i ruskom mafijom na izvozu tona heroina. Čini se da i unutar samog talibanskog pokreta postoji veliki sukob između religioznog morala i profita, a nedavne rekordne zalijepe u Indiji sugeriraju da trgovina heroinom iz Afganistana nikako nije završena s talibanskom vladom

.





Komentari

komentar

You may also like