Ludilo bez granica: zbog politkorektnosti njemački „Knorr“ promijenio ime „Ciganskom umaku“

Foto: dw.com

Poznata njemačka prehrambena tvrtka Knorr promijenila je naziv svojoj popularnoj liniji  proizvoda pod nazivom „Ciganski umak“ (orig. „Zigeuner Sauce“) i to zbog mogućih asocijacija na rasizam.

Američki građanski nemiri pod agendom borbe protiv rasizma, nedavno pokrenuti nakon ubojstva afroamerikanca Georgea Floyda od strane policijskog službenika, nisu ostali bez odjeka pa i praktičnih posljedica niti u Njemačkoj, gdje su upravo u tijeku ili su već izvršene i brojne promjene „spornih“ naziva ulica, trgova, metro-postaja i sl. U isto „kolo“ sada se uključila i velika njemačka tvrtka Knorr, objavivši kako je spremna ovoga tjedna promijeniti ime svog popularnog proizvoda „Zigeunersauce“ u „Paprika-umak na mađarski“ (“Hungarian-style paprika sauce”). Vodstvo tvrtke taj potez opravdava „aktualnim tendencijama i promjenama u društvu, kako se više ne bi otežavao imidž Roma“ S obzirom da se taj termin (naziv umaka) „može interpretirati negativno, odlučili smo našem umaku dati novo ime“, navodi se u priopćenju čelništva tvrtke.

Taj se proizvod, inače popularan diljem Europe, koristi u kulinarstvu brojnih nacionalnih kuhinja još od 19. stoljeća, a temelji se na mađarskoj paprici.

Nismo baš sigurni kako su obični pripadnici romske nacionalnosti (osim, eventualno, ponekih njihovih političkih predstavnika) previše razmišljali o nazivu ovoga umaka, u njegovom negativnom kontekstu na koji upozorava uprava Knorra (ako ipak jesu, unaprijed se ispričavamo!). Jer romsko stanovništvo (a već odavno i ne samo ono na tlu Europe) sasvim sigurno ima puno većih pa i egzistencijalnih briga i problema od naziva jednog prehrambenog proizvoda, koji, uostalom, kulinare i gurmane diljem svijeta sigurno ne asocira na rasizam a još manje pobuđuje na proturomsko raspoloženje. Štoviše, kada je čovjek sit i veseo puno mu je manje i do mržnje i do s njom povezanih čina gluposti!

Možda bi, zato, novim ideolgijama zadojenim „čistuncima“ bilo bolje razmisliti kako sprječavati rasističke uvrede na stadionima ili sportskim dvoranama, poput onih „cigani“ i sl. što je u svakom slučaju puno uvredljivije i opasnije od naziva jednog ljutog umaka, koji, eventualno, može biti štetan jedino po ljude s gastroenterološkim problemima.





 

Komentari

komentar





You may also like