Lukašenko: ruske snage mogu stići u Bjelorusiju; letovi za Krim preko Rusije

Rusija će, ako je potrebno, Bjelorusiju opskrbiti najsuvremenijim oružjem, izjavio je Aleksandar Lukašenko na današnjem sastanku o suradnji s Ruskom Federacijom.

Prema njegovim riječima, jedna od tema razgovora u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom odnosila se na suradnju u vojno-industrijskom kompleksu, uključujući opskrbu Bjelorusije suvremenim oružjem. Pod kojim će se uvjetima to učiniti, ostaje tek utvrditi.

“Nije bilo rasprava u pogledu trajnog prijenosa ruskih oružanih snaga, stvaranja nekakvih baza – o tome se nije ni razgovaralo. … Jer prema našem konceptu vojne sigurnosti Unije (Rusije i Bjelorusije), za to još nema potrebe. Ako bude nekih sumnji, ako vidimo aktivnosti u NATO-u, sve do vojnog sukoba, u roku manjem od 24 sata (naše baze, uzletišta i drugo određeni su) ruske postrojbe i vojska bit će prebačene u Bjelorusiju”, kazao je Lukašenko, a prenosi Eadaily.

Naložio je zaduženim službenicima da s ruskim kolegama utvrde koje je moderno naoružanje Bjelorusiji prije svega nužno.

“Na Zapadu nas ovi nitkovi nemaju pravo optuživati ​​za baze Rusije, Kine ili bilo koga drugog. Zašto nas kriviti? Vučete se i stvarate baze u Poljskoj. Ne vide balvan u svojim očima… Pogledajte sebe”, izjavio je u svom stilu bjeloruski čelnik.

Istodobno je naglasio kako se na razgovorima (s Putinom) nije razgovaralo o pitanjima suvereniteta republike.
“Tako da nema insinuacija poput one da „predajemo“ svoj suverenitet i neovisnost. O ovoj temi nije bilo niti govora. Nismo uopće razgovarali o tome. Riješili smo specifična pitanja koja će nam pomoći da se približimo Ruskoj Federaciji. Podsjećam vas da nam treba samo jedno: jednaki uvjeti za poslovne subjekte, pojedince.“

Lukašenko je također kazao kako će Bjelorusija i Rusija razraditi pitanje otvaranja letova za Krim.

“Ukrajina nam je zatvorila nebo. Imamo svoje lječilište na Krimu, u Miskhoru, gdje su ljudi uvijek putovali i letjeli. Da ne bismo pogoršavali odnose, prolazimo kroz Ukrajinu, neki vlakom, neki automobilom, neki zrakoplovom. Sad je nebo zatvoreno. Putinu sam rekao: „Razmislite o tome kako možemo doći na Krim. Nećemo letjeti kroz Poljsku”, kazao je Lukašenko. Relevantne upute već su dane nadležnim odjelima.

“Mislim da ovdje neće biti problema. Zatvorili su nebo – pa, ima još otvorenih država kroz koje uvijek možemo doći na Krim”, zaključio je Lukašenko.

Podsjećamo: jedna od najvećih ruskih vojnih vježbi, ona strateška – „Zapad 2021“, u kojima sudjeluje i bjeloruska vojska, održavaju se ove godine i na bjeloruskom tlu.

 
 

Komentari

komentar

You may also like