Lukašenko: cijena ruskog plina mogla bi biti pravednija

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je u intervjuu za televiziju “Rosija 1” kako bi cijena ruskog plina za Bjelorusiju mogla biti “pravednija”, prenosi RIA.

“Mislim da bi ta cijena, u uvjetima naših odnosa mogla biti, recimo, pravednija”, kazao je Lukašenko koji kaže da Bjelorusija plaća 128, 5 dolara za tisuću kubičnih metara plina.

Ipak, kazao je da nije o tome razgovarao s Putinom te da neće inzistirati na pokretanju tog pitanja.

“Ako ste tako odlučili, neka bude tako”, rekao je Lukašenko.

RIA navodi da je prošle godine Rusija isporučivala Bjelorusiji plin po cijeni od 127 dolara po tisuću kubičnih metara, pri čemu je Minsk tražio manju cijenu. Krajem ove godine bjeloruski ministar energetike i šef Gazproma propisali su sporazum o cijenama za 2021., ali podaci nisu bili objavljeni.

Odnos Lukašenka i Moskve dvojak je: iako je Lukašenko jedan od glavnih saveznika Rusije, on nastoji imati što je moguće autonomniju politiku, pri čemu često zahtijeva snižavanje cijene plina te usporava daljnju integraciju Državne unije Bjelorusije i Rusije.
Međutim, analitičari se slažu da je Lukašenko znatno izgubio manevarski prostor, uslijed velikih prosvjeda nakon izbora, za koje oporba tvrdi da su namješteni, pošto je ovisio o potpori Moskve.

Komentari

komentar

You may also like