Lukašenko je spreman za održavanje prijevremenih izbora, ali pod uvjetom

Kada su u kolovozu prošle godine u Bjelorusiji održani predsjednički izbori nitko nije niti pomišljao kakvim će kaotičnim posljedicama rezultirati objava njihovih službenih rezultata, prema kojima je premoćno pobijedio dotadašnji neprikosnoveni vladar te zemlje s 5 uzastopnih mandata Aleksandar Lukašenko. Međutim oporba se s takvim rezultatima nije složila, smatrajući ih prijevarom pa je počela s masovnim prosvjedima koji su u međuvremenu poprimili vikend-karakter i ozbiljno uzdrmali središnju vladu u Minsku. Prosvjedi i oporba dobili su otvorenu potporu od strane Zapada koji ne prizna 6. mandat u međuvremenu ponovo službeno ustoličenog Lukašenka, dok je iza njega otvoreno stala Rusija i Vladimir Putin osobno. Upravo to možemo okarakterizirati i kao trenutak od kojeg su prosvjedi počeli jenjavati, a nakon veljače ove godine gotovo da su i potpuno usahli.

U međuvremenu je Lukašenko započeo rad na promjeni ustava zemlje i najavio, kada sve bude gotovo, održavanje novih izbora.

Upravo se to, prema danas prispjeloj vijesti iz te zemlje, i sprema. Ali na način koji ne obećava previše po samu oporbu i njezine pobornike. Aleksandar Lukašenko najavio je spremnost za održavanje prijevremenih izbora. Međutim, kako to obično i biva, postoji jedan uvjet.

Napomenuo je kako će, ako se prijevremeni izbori i budu provodili to biti  paralelno s novim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama. Kazao je kako i sam nije protiv izbora koje će sigurno preživjeti, kao i činjenica da je Bjelorusija neovisna i suverena zemlja.

Lukašenko se pri tom prisjetio načina na koji su održani američki izbori i tamošnjih nepravilnosti koje je, kako je kazao, vido čitavi svijet. Dodao je kako bivši predsjednik SAD-a Donald Trump još uvijek ne smije progovoriti ni riječ na Twitteru.

 





 

Komentari

komentar





You may also like