Lukašenko o sastanku s Putinom

Proteklih dana svjedočimo zaoštravanju stanja na poljsko-bjeloruskoj granici zbog migrantske krize, pojačanoj negativnoj političkoj retorici na relaciji Minska-Varšava (Zapad), ali i raznim diplomatskim inicijativama i političkim razgovorima s ciljem iznalaženja rješenja za ovo složeno pitanje, koje, u suprotnom. može eskalirati u neželjenom smjeru.

Danas se na istu temu, ali i na neke druge koje opterećuju trenutačne odnose  Istok-Zapad, osvrnuo bjeloruski čelnik (Zapad ne priznaje njegov novi predsjednički mandat, op.GN.) Aleksandar Lukašenko, komentirajući svoj prošlotjedni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema navodima medija Vesti.ru, Aleksandar Lukašenko je na sastanku s Putinu govorio razgovara o stanju u svezi vojnih vježni NATO saveza u Crnom moru. Bjeloruski čelnik u svom je stilu ponašanje Amerikanaca nazvao odvratnim, kazavši kako on i Putin “nisu dječaci”.

“Pogledajte što se događa u Crnom moru. Dugo sam razgovarao o tom pitanju s ruskim predsjednikom. Amerikanci i NATO se odvratno ponašaju u Crnom moru. Situacija se namjerno zahuktava“.

Lukašenko je također kazao kako Bjelorusija ne želi sukobe na svojoj državnoj granici.

“Ovo je apsolutno loše po nas”, kazao je Lukašenko, dodavši kako bi za eskalaciju stanja s migrantima mogla biti „zainteresirana Poljska“.





Prema Lukašenku, Bjelorusija je izbjeglice spremna poslati kući, ali se oni ne žele vratiti. Kazao je kako bjeloruske vlasti čine sve kako bi spriječile nakupljanje izbjeglica na državnoj granici.

Nije potrebno naglašavati kako Varšava, Bruxelles i Washington o svemu ovome imaju potpuno suprotan stav, kao niti to da Lukašenku za sada leđa čuva samo Putin. Naravno, riječ samo treba shvatiti uvjetno.

Komentari

komentar





You may also like