Lukašenko obznanio uvjete za prekid isporuka plina EU

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko (Zapad ne priznaje njegov predsjednički mandat, op.GN.) u intervjuu za tursku televiziju TRT govorio je o mogućnosti prekida tranzita ruskog plina za EU preko bjeloruskog teritorija, kazavši kako Minsk, ako se sankcije EU nastave, neće imati izbora nego oštro odgovoriti.

“Ako nas sankcije koje uvode ili će ubuduće uvoditi dovedu u izvanredno stanje i ne budemo imali izlaza da drugim mjerama odgovorimo na njihove sankcije, iskoristit ćemo ovu oštru mjeru.”

Istovremeno je naglasio da će Bjelorusija nastaviti put prema daljnjem zbližavanju s Rusijom i jačanju integracije dviju zemalja. To će, kako je kazao, dovesti do postojanja dviju suverenih država u jedinstvenom gospodarskom prostoru. Podsjetio je da su nedavno odobreni ekonomski programi za produbljivanje bjelorusko-ruske integracije.

Lukašenko je također naglasio kako unija Bjelorusije i Rusije ima etničku i gospodarsku osnovu, kao i to da dvije zemlje provode zajedničku vanjsku politiku i da je stvoren zajednički obrambeni prostor, zapravo, jedinstvena vojska.

 

Komentari

komentar





You may also like