Lukašenko optužuje zapad da pokušava “raskomadati” Ukrajinu

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u ponedjeljak da je zabrinut zbog, kako je nazvao, poteza Zapada da “raskomada” Ukrajinu, te optužio Poljsku da želi zauzeti zapadni dio te zemlje, izvještava Reuters.

“Ono što nas brine je to što su oni spremni, Poljaci i NATO, istupiti i zauzeti zapadnu Ukrajinu kakva je bila prije 1939.”, rekao je Lukašenko tijekom televizijskog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Lukašenko, bliski Putinov saveznik, rekao je da će Kijev na kraju morati zatražiti pomoć u sprječavanju zauzimanja zapadne Ukrajine. Moskva je u prošlosti sugerirala da Poljska želi uspostaviti kontrolu nad povijesnim poljskim zemljama u Ukrajini, a to je tvrdnja koju Varšava poriče kao dezinformaciju.

Poljska je jedan od najjačih podupiratelja Ukrajine. Osim što preko granice šalje oružje i humanitarnu pomoć, prima i više od 3 milijuna ukrajinskih izbjeglica.

Bjelorusija je u ožujku rekla da njezine oružane snage ne sudjeluju u onome što Moskva naziva svojom “specijalnom operacijom” u Ukrajini, ali je Rusiji poslužila kao lansirna platforma za slanje tisuća vojnika preko granice.

Prema paktu o nenapadanju potpisanom 1939. neposredno prije izbijanja Drugog svjetskog rata, nacistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili su Poljsku između sebe. Većina teritorija koje je zauzela Moskva sada je u Bjelorusiji ili Ukrajini. Kalinjingrad, nekadašnja njemačka Istočna Pruska, postao je eksklava Rusije.

Rat u Ukrajini traje gotovo tri mjeseca, a ukrajinski su dužnosnici navodno zabrinuti da će se naći pod pritiskom da žrtvuju teritorij za postizanje mirovnog dogovora.





Komentari

komentar

You may also like