Lukašenko pobjeđuje? Litva poziva na dijalog s Lukašenkom nakon njegovog razgovora s Merkel

Je li na vidiku veliki zaokret, a zapravo politička pobjeda na Zapadu nepriznatog bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u najnovijoj migrantskoj krizi na istočnim granicama Europske unije?

Prema svemu sudeći, odgovor bi vrlo lako mogao biti pozitivan, jer umjesto prijetnji i mahanja oružjem,  Naime, nakon što je njemačka kancelarka Angel Merkel telefonski razgovarala s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, na isto, u utorak, 16. studenog, pozva i predsjednik Bjelorusiji, uz Poljsku sigurno najneprijateljskije zemlje – Litve,  Gitanas Nausedas.

On je kazao kako bi Europska unija trebala ući u dijalog s bjeloruskim vlastima kako bi se riješila migracijska kriza.

“Mislim da postoje mogućnosti za rješavanje krize kontaktiranjem gospodina Aleksandra Lukašenka, kao što je Angela Merkel upravo učinila”, rekao je Nausedas za radio BBC.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je s Lukašenkom razgovarati o humanitarnim problemima koji su uslijedili nakon migrantske krize.

Ovdje bismo dodali kako je to upravo ono na što poziva i sam Lukašenko.





Naravno, litavski čelnik istodobno inzistira na potrebi da se od europskih vlasti zahtijeva promjena migracijske politike i sudjelovanje u izgradnji ograde na granici te zemlje i Bjelorusije, kao i između Poljske i Bjelorusije.

Osim toga, izjavio je ni manje ni više, nego da Litva i Poljska sada “brane zapadnu demokraciju” i pokušavaju spriječiti izbjeglice da uđu u Njemačku.

“Pokušavamo učiniti ono što možemo, učiniti najbolje da zaštitimo EU”, naglasio je predsjednik Litve.





 

Komentari

komentar

You may also like