Lukašenko potpisao dekret o savezničkom programu s Rusijom

Predsjednik Bjelorusije i predsjednik Vrhovnog državnog vijeća Unije Rusije i Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je dekret Vrhovnog državnog vijeća „O glavnim smjernicama za provedbu odredbi Ugovora o uspostavi Unije za 2021. -2023”, objavljeno je maloprije u njegovom uredu u Minsku.

U dokumentu se navode mehanizmi za razvoj jedinstvenog gospodarskog prostora: formiranje ujedinjenih sektorskih tržišta, provedba usklađene financijske, porezne, kreditne, cjenovne i trgovinske politike. Potpisana uredba trebala bi postati praktična osnova za produbljivanje integracije Bjelorusije i Rusije, navodi medij Eadaily.

Prije toga, također današnjega dana, predsjednici Bjelorusije i Rusije Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin održali sastanak Vrhovnog državnog vijeća Unije, kojim je predsjedao A. Lukašenko. Sastanku su, osim dvojice predsjednika, nazočili premijeri i predsjednici parlamenata dviju zemalja, državni tajnik zajedničke Unije i drugi dužnosnici. Prva od točaka dnevnog reda bila je nacrt Temeljnih smjernica za provedbu odredbi Ugovora o uspostavi državne Unije za 2021.-2023.  Osim toga razgovara se i rezultatima trgovinsko-gospodarske suradnje, Vojnoj doktrini Unije, konceptu migracijske politike i td.

Lukašenko je na sastanku izjavio slijedeće: „Zajedno smo stvorili jedinstveni model integracije, zahvaljujući kojem su osigurana jednaka prava Bjelorusa i Rusa, produbljuje se ekonomska interakcija. Aktivno surađujemo u različitim smjerovima i usmjereni smo na… obranu povijesnih i moralnih vrijednosti zajedničkih naših bratskih naroda.” Kazao je kako je “neviđeni vanjski pritisak postao ozbiljan test snage za odnose naših zemalja” i da “sa sigurnošću možemo ustvrditi da smo prošli ovaj test i, štoviše, postajemo sve jači”, o čemu svjedoči „rast međusobne trgovine koja je dosegla 28 milijardi dolara“.

“Naša vanjskopolitička interakcija je višestruka. Bjelorusija i Rusija imaju iste stavove o gotovo svim suvremenim problemima na različitim međunarodnim platformama”, istaknuo je bjeloruski čelnik, čiji novi predsjednički mandat Zapad ne priznaje.

Lukašenko je naglasio blisku suradnju između zemalja i na području obrane, kazavši kako je ona „pouzdan sigurnosni štit ne samo za naše zemlje, već i za cijeli postsovjetski prostor“. Kazao je kako on i predsjednik Putin „ne skrivamo naše namjere da ojačamo ovu grupaciju u budućnosti”.
Vladimir Putin je naglasio da Bjelorusija za Rusiju nije samo dobar susjed i najbliži saveznik. “Ovo je uistinu bratska republika, bratski narod. I nastojimo učiniti sve da tako ostane zauvijek“, kazao je ruski čelnik.

Kazao je kako će provedba programa sektorske integracije omogućiti Rusiji i Bjelorusiji da stvore jednake uvjete za poslovanje. Prema njegovim riječima, gospodarstva će poslovati na temelju dogovorenih pravila i normi.

 

Komentari

komentar

You may also like