Lukašenko prijeti obustavom plina Europi zbog migrantske krize: “Mi grijemo Europu”

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je danas da bi mogao obustaviti tranzit plina prema Europi kao odgovor na bilo kakve nove europske sankcije zbog migrantske krize, prenosi Reuters.

EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela “hibridni napad” na Uniju potičući tisuće migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već idući tjedan. Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

Danas je spomenuo mogućnost obustave tranzita plina plinovodom Jamal koji prenosi plin iz Rusije preko Bjelorusije u Poljsku i Njemačku. “Mi grijemo Europu, a oni nam i dalje prijete da će zatvoriti granicu. A ako obustavimo plin?”, rekao je, kako je prenijela državna novinska agencija Belta. “Preporučio bih prema tome poljskim čelnicima, Litvancima i drugima bez mozga da promisle prije nego progovore”, rekao je.

Nije poznato ima li Lukašenko “zeleno svijetlo” iz Moskve za takav potez. Naime, opcija da Lukašenko može prema svojoj volji zatvoriti plin iz Rusije za EU bila bi loša za poslovni “imidž” ruskog plina i gotovo sigurno mu to ne bi prošlo bez odobrenja iz Moskve.

Ministri vanjskih poslova EU-a mogli bi dati zeleno svjetlo petom krugu sankcija Bjelorusiji na sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, rekao je u četvrtak diplomatski izvor, dodajući da bi paket mogao uključivati sankcije protiv novih bjeloruskih dužnosnika i tvrtki.

Komentari

komentar





You may also like