Lukašenko spreman vratiti nuklearno oružje u Bjelorusiju

Ako NATO instalira nuklearno oružje u Poljsku, onda će Minsk dati prijedlog za to isto Moskvi, izjavio je bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko (Zapad ne priznaje njegov predsjednički mandat, op.GN.) u intervjuu s poznatim ruskim novinarom Dmitrijem Kiseljevom.

“Onda ću predložiti Putinu da vrati nuklearno oružje Bjelorusiji”, kazao je. Lukašenko i dodao kako će se o tome dogovoriti sa svojim ruskim kolegom.

Kazao je kako je bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin od njega tražio da uništi lansere za nuklearne rakete smještene u bjeloruskim šumama jer su na Jeljcina u tom smislu snažan pritisak vršile Sjedinjene Države. Lukašenko je kazao da je uništio samo jedan lanser, dok je druge sačuvao, zbog čega su ga kasnije Amerikanci često pitali zašto nije uništio i ostale. On na ta pitanja nije odgovarao, kazao je u intervjuu.

Podsjećamo: prije nekoliko dana glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na konferenciji koju je organiziralo Njemačko atlantsko društvo i Federalna akademija sigurnosne politike kazao je kako će se američko nuklearno oružje pojaviti u istočnoj Europi ukoliko ga Njemačka odbije razmjestiti na svom teritoriju, a o čemu Berlin sam odlučuje. Riječ je o sporazumu koji je stupio na snagu u ožujku 1991., prema kojem Njemačka potpuno odustaje od vlastite proizvodnje i uporabe nuklearnog, atomskog, biološkog i kemijskog oružja u zamjenu za raspoređivanje NATO-ovog nuklearnog arsenala na svom teritoriju. U njemačkoj se trenutačno nalazi uskladišteno 20 američkih atomskih bombi.

Želi li Poljska američko nuklearno oružje na svom teritoriju? Varšava se, zapravo, nikada nije službeno izjasnila o tom pitanju, a bilo kakve izjave koje bi tome išle u prilog samo su deklarativne ili propagandne prirode. Naime, nije baš jednostavno donijeti takvu dalekosežnu odluku nakon koje teško može biti povratka, tim više što je dobro znano da su nuklearni potencijali s obje strane nove „željezne zavjese“ koja se nastoji izgraditi na istoku Europe, na nišanu moćnih raketnih sustava, uključno, naravno i onih nuklearnih.

 





Komentari

komentar

You may also like