Lukašenko stigao u Moskvu na razgovor s Putinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u petak u Moskvu na razgovore s ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji bi mogli odrediti koliko će trajati ruska vojna prisutnost u toj bivšoj sovjetskoj republici koja na sjeveru graniči s Ukrajinom.

Ruske vojne vježbe u Bjelorusije trebaju trajati do nedjelje, a produbile su strahovanje Zapada da Moskva priprema napad na Ukrajinu koja graniči s objema zemljama. “Kakvu god odluku donijeli sutra, tako će biti”, rekao je Lukašenko, a prenosi ga bjeloruska agencija Belta. “Ako odlučimo povući ćemo trupe u roku od 24 sata. Ako odlučimo da ostaju mjesec dana, onda će ostati mjesec dana. Oružane snage ostat će koliko bude potrebno”, rekao je bjeloruski predsjednik. Dodao je da su Moskva i Minsk odlučili ostaviti streljivo u Bjelorusiji i da bi Minsk mogao vojnu opremu kupiti od Rusije ili bi to bio jednostavno ruski dar.

Lukašenko je jučer najavio mogućnost da će Ukrajina razmjestit nuklearne bombe na svom teritoriju, a najavio je i mogućnost kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 koje bi rasporedio oko Minska.

Ova izjava je u suprotnosti s izjavom bjeloruskog ministra vanjskih poslova Vladimira Makeija koji je u srijedu rekao da “ni jedan” ruski vojnik neće  ostati u zemlji nakon što završe bojne vježbe 20.2. “Niti jedan (ruski) vojnik niti jedna jedinica vojne opreme neće ostati na teritoriju Bjelorusije nakon vježbi s Rusijom”, rekao je Makei na konferenciji za novinare u glavnom gradu Minsku.

Autoritarni politički vođa Lukašenko, koji željeznom rukom vlada Bjelorusijom od 1994., godinama se odupirao ideji da na svom teritoriju dopusti stalnu rusku vojnu bazu predstavljajući se kao političar koji ne zauzima stranu ni Istoka i Zapada. Međutim, otkako mu je Putin pružio političku i gospodarsku pomoć nakon krize zbog prosvjeda u 2020. i zapadnih sankcija, Lukašenko je sve bliže Moskvi.

Komentari

komentar





You may also like