Lukašenko: vojska će uskoro morati braniti zemlju

U četvrtak, 11. ožujka, u vrijeme razgovora s vojnim vrhom zemlje u svezi kadrovskih rješenja, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko (čiji novi mandat Zapad ne priznaje), kazao je vojnim dužnosnicima kako će u bliskoj budućnosti vojska morati braniti zemlju.

Izjavio je kako Bjelorusiju nitko neće napasti organiziranim grupama, kao 1941. g., jer se stanje promijenilo i to bi značilo Treći svjetski rat. Oni će Bjelorusiju, kazao je dalje, „podrivati iznutra“. To su pomalo probali „od kolovoza prošle godine poslije izbora“ i „slomili su zub“. „Sada će probati sa svim zubima i pokušat će iznutra“, kazao je Lukašenko svom vojnom vrhu, a vijest prenose ruski mediji.

„Ne smije se sjediti u vojsci i čekati da netko prijeđe našu granicu i da mi tada počnemo ratovati. Ratovat ćemo odavde. Vi na to morate biti spremni“, naglasio je Lukašenko.

Poslije ovakvih riječi teško je vjerovati kako je Lukašenko spreman na značajnije  kompromise s ionako posustalom političkom oporbom i znatno smanjenim intenzitetom prosvjednih akcija nezadovoljnih ljudi u odnosu na one prošlogodišnje.

Podsjećamo, kako je prije nekoliko dana oporbena čelnica i samozvana predsjednica Bjelorusije u izgnanstvu Svetlana Tihanovska, na medijskoj konferenciji u Ženevi izjavila kako se nada svom putovanju u SAD i osobnom susretu s američkim predsjednikom Joe Bidenom (vidi poveznicu ispod teksta). Prije toga je u intervjuu za izvjesni švicarski medij priznala kako je oporbeni pokret u Bjelorusiji izgubio zamah ali i izrazila nadu u njegovu novu aktivizaciju u proljeće.

Tihanovska se sprema k Bidenu





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like