Lukašenko: Zapad je planirao rat protiv Rusije u slučaju uspješnog državnog udara u Bjelorusiji 2020.

Minsk ima informacije da je Zapad planirao pokrenuti vojnu ofenzivu protiv Rusije u slučaju uspješnog ishoda pokušaja puča u Bjelorusiji 2020. godine, rekao je u petak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, prenosi Tass.

“Vi [Zapad] ste se pripremali za to. Mi to sigurno znamo”, rekao je Lukašenko govoreći u intervjuu za ruski televizijski kanal Rossiya-24.

“Već sam rekao Putinu da ćemo uskoro objaviti ovu informaciju, posebno činjenice o tome kako su – u uspješnom ishodu pobune u Bjelorusiji 2020. – planirali preuzeti vlast u našoj zemlji i približiti se granici u regiji Smolensk i pokrenuti rat protiv Rusije i Donbasa. Rat bi počeo 2021.-2022.”, naglasio je Lukašenko.

U Bjelorusiji su 9. kolovoza 2020. održani predsjednički izbori. Prema Središnjem izbornom povjerenstvu, na izborima je pobijedio Aleksandar Lukašenko. Bjelorusiju su odmah nakon objave ishoda zahvatili masovni prosvjedi koji su doveli do sukoba s policijom. Zapad nije priznao rezultate predsjedničkih izbora. Europska unija uvela je pet paketa sankcija protiv bjeloruskih dužnosnika i niza tvrtki.

Bjelorusija započinje novu vojnu vježbu; Ukrajina zabrinuta





 

 

Komentari

komentar





You may also like