Lukašenko: Zelenskijev režim na rubu sukoba s vlastitom vojskom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da se u Ukrajini sprema sukob između vojske i predsjednika te zemlje i da se njegov vrhunac očekuje u bliskoj budućnosti, prenosi Tass.

“Postoji sukob između predsjednika i vojske. Samo pripadnici vojske mogu hrabro reći: ‘Moramo postići dogovor inače bi Ukrajina mogla biti izbrisana s lica zemlje”, kazao je Lukašenko tijekom otvorene rasprave emitirane uživo u četvrtak. Prema riječima bjeloruskog čelnika, u Ukrajini sve ovisi “ne o predsjedniku, već o vojsci”. “Oni [vojska] se tamo kolju. Ne vide nikakvu perspektivu. Pogledajte zapad Ukrajine; Poljaci trljaju ruke i već dijele ukrajinsku zemlju”, rekao je Lukašenko dodajući da se “vrhunac očekuje vrlo brzo .”

Šef bjeloruske države smatra da narod Ukrajine “treba reći svoje, jer predsjednik nema što reći”. Lukašenko je također rekao da je nenormalno “da se tereti hrane i žitarica prevoze u Europu”, kada građani Ukrajine nemaju što jesti. Ujedinjeni narodi više puta su istaknuli da se izvoz hrane iz Ukrajine odvija u sklopu komercijalnih operacija, a njihovo odredište određuju privatne tvrtke na temelju vlastitih interesa, piše Tass.

Ruska invazija na Ukrajinu i opsežne sankcije koje su SAD i Europska unija nametnuli Rusiji doveli su do poremećaja u opskrbi žitaricama, što povećava rizik od prehrambene krize u nizu zemalja. Od početka godine značajno su porasle cijene pšenice i kukuruza. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je globalna prehrambena kriza počela mnogo prije početka specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini. Tvrdi da je posebno to uzrokovano pandemijom i pogrešnim procjenama zapadnih zemalja.

Lukašenko je također izjavio da, kao i mnogi Bjelorusi, podržava akcije Rusije u Ukrajini, prenosi Tass. “Rusija ne može izgubiti, Rusija ondje ne može pretrpjeti poraz. I ja, i mnogi Bjelorusi, podržavamo Rusiju u tom pogledu”, rekao je tijekom otvorene rasprave emitirane uživo u četvrtak. Prema riječima bjeloruskog čelnika, “[Zapad] optužuje Rusiju da je agresor”. “I optužuju i nas. Pa, ne. Da nije bilo preventivne specijalne operacije, onda bi prvo raketirali Bjelorusiju. Trebali su nas uvući u ovaj rat”, smatra Lukašenko. Po njegovom mišljenju, “nisu se Ukrajinci pripremali za ovo”. “Za to su pripremali tamo – na Zapadu, u Sjedinjenim Američkim Državama. I oni će nastaviti razvijati ovu situaciju, učinit će sve da Rusiju bace na koljena”, istaknuo je, ustvrdivši da se “Rusija ne može baciti na koljena”.

 





Komentari

komentar

You may also like