Lula zahtijeva da se Bolsonaro ispriča vojsci i brazilskom narodu

Novoizabrani brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva zatražio je u četvrtak od čelnika u odlasku Jaira Bolsonara da se ispriča vojsci jer ih je uključio u izborni proces, javlja Anadolu.

“Predsjednik Republike, koji je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, nije imao pravo uplitati Oružane snage, praviti povjerenstvo koje će istraživati ​​elektronske glasačke kutije, nešto što pripada civilnom društvu, političkim strankama i Nacionalnom kongresu. Rezultat je bio ponižavajući”, rekao je Lula.

Lula je usporedio situaciju s pokojnim iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom koji je svrgnut zbog optužbi za kemijsko oružje i za kojeg je rekao da “nije imao hrabrosti reći da nema oružje”. “Ne znam je li predsjednik bolestan, ali ima obvezu doći na televiziju i ispričati se brazilskom društvu i oružanim snagama, koje su ozbiljna institucija”, rekao je Lula, opisujući to kao jamstvo za Brazilce jer je izvješće “ne govori ništa.” Lula je primijetio da neki Pro-Bolsonarovi pristaše još uvijek prosvjeduju u vojarnama jer “nisu zadovoljni izbornim rezultatom, zbog svih pritužbi, lažnih vijesti, laži izrečenih u izbornom procesu da elektronički strojevi za glasanje nisu ozbiljni”.

Prije predsjedničkih izbora krajem prošlog mjeseca, Bolsonaro je bacio sumnju na elektronički sustav glasovanja u zemlji bez pružanja dokaza. Izvješće Ministarstva obrane koje je objavljeno navečer u srijedu ne pronalazi izborne nepravilnosti u detaljnom dokumentu koji je dostavljen izbornim tijelima. Izvješće na 63 stranice nije pronašlo konkretan problem, ali je sugeriralo da bi u kodu mogle postojati ranjivosti. Brazilski sudac Alexandre de Moraes, koji nadzire Brazilski viši izborni sud, rekao je da je izvješće u skladu s opažanjima drugih agencija koje nisu pronašle “bilo kakvu prijevaru ili nedosljednost u elektroničkim glasačkim kutijama ili u izbornom procesu 2022.”. De Moraes je istaknuo da će vlasti razmotriti dane preporuke.

Z. Meter: Novi „ljevičarski QUAD“. I ključni Brazil skrenuo ulijevo





 

Komentari

komentar





You may also like