M. Pence: treba jačati američku vojsku, a najveća prijetnja miru je Iran

Američki potpredsjednik Mike Pence sinoć je u svom govoru u washingtonskom „Heritage Foundation“ govorio o potrebi povećanja američkih vojnih rashoda zbog nastalih geopolitičkih okolnosti. Kazao je kako američka administracija čini sve kako bi najjaču vojsku svijeta učinila još jačom. Prošli mjesec Trump je uspio osigurati vojni proračun u iznosu od 738 milijardi dolara, što je najveće povećanje još od vremena Ronalda Regana, kazao je Pence. „Oni (američki vojnici) prebacit će mjesto vojnih djelovanja tamo gdje se nalaze naši neprijatelji, i ratovat će protiv njih na njihovoj zemlji, ali pod našim uvjetima“, izjavio je američki potpredsjednik.

Obrazlažući zašto je SAD-u potrebna snažna vojska i pomorska flota, Pence je ukazao na „destruktivnu ulogu iranske vlade na Bliskom istoku“. U tom se kontekstu osvrnuo i na nedavne napade dronovima i raketama na saudijska naftna postrojenja, kazavši, kako su SAD spremne. Izjavio je slijedeće: „Kako je rekao predsjednik (Donald Trump, op. a.), mi ne želimo s nikim ratovati, ali Sjedinjene Države se nalaze u stanju spremnosti, … mi smo spremni zaštititi naše interese i interese naših saveznika u regiji, u to ne smijete sumnjati.“

Dodao je kako sve ukazuje da je iza tih napada stajao Iran i da SAD razmatraju svoju reakciju. Također je kazao kako je Iran glavni svjetski sponzor terorizma na državnoj razini, i da predstavlja „najveću prijetnju miru i sigurnosti na Bliskom istoku“.

 

 

Komentari

komentar





You may also like