M. Stefanov: Njemačka pokušava razviti jedinstveni sustav protuzračne obrane EU

 

Uspije li Njemačka razviti integrirani sustav protuzračne obrane European Sky Shield, osigurat će poslove za svoju vojnu industriju. Kostur europske protuzračne obrane bili bi raketni sustavi IRIS-T, čiji je nositelj proizvodnje njemački Diehl Defence, i američki raketni sustav Patriot koji će se također proizvoditi u Njemačkoj

Njemačka pokušava razviti jedinstveni protuzračni sustav Europske unije pod svojim vodstvom u okviru NATO-a. U njega bi bile uključene europske članice NATO-a i EU, a Njemačka bi tako posredno preuzela veću ulogu u europskoj obrambenoj politici i unutar europske komponente NATO-a.

Usporedno, veliku dobit razvojem sustava protuzračne obrane EU-a pod njemačkim vodstvom ostvario bi njemački vojnoindustrijski kompleks jer bi nakon godina održavanja američkih raketnih sustava Patriot iz naoružanja Bundeswehra sada preuzeo i proizvodnju posljednjih verzija Patriota, kao i komponenti sustava za otkrivanje ciljeva i upravljanje vatrom. Raketni sustav Patriot proizveden u njemačkim tvornicama trebao bi postati okosnica europskog sustava protuzračne obrane. U novi integrirani sustav koji bi bio izgrađen pod njemačkim vodstvom bili bi uključeni i raketni sustavi IRIS-T (“Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled“)europske proizvodnje pod vodstvom njemačke tvrtke Diehl Defence.

Ključni partner

Dok Njemačka pokušava razviti jedinstveni europski sustav, Poljska je razvijala vlastiti sustav pod nazivom “WISŁA”, pokrenut u travnju 2018. godine, čija je okosnica također američki raketni sustav Patriot u konfiguraciji PAC 3+. Poljska je od SAD-a naručila dvije bitnice raketa Patriot sa sustavom za upravljanje vatrom, ali je nakon ruske agresije na Ukrajinu u svibnju s Amerikancima ugovorila još šest bitnica Patriota. Kako “WISŁA” još nije operativna, Njemačka je nakon incidenta s padom i eksplozijom rakete u poljskom selu uz granicu s Ukrajinom ponudila rješenje nastalog raskoraka između potreba i mogućnosti poljske protuzračne obrane raspoređivanjem svojih bitnica raketnog sustava Patriot na poljskom teritoriju.

No Poljska je njemačku ponudu odbila i uputila je Njemačku da rakete Patriot rasporedi u Ukrajini jer bi time Nijemci istodobno štitili i Poljsku i zapadnu Ukrajinu, što Njemačka, dakako, nije željela učiniti. U međuvremenu je, najvjerojatnije u dogovoru s ključnim poljskim partnerom SAD-om, došlo do promjene odluke i Poljska je pristala na raspoređivanje njemačkih Patriota na svom teritoriju.

Berlin je zadovoljan jer je razriješio neugodnu situaciju u kojoj je uporno odbijao rasporediti obrambene sustave u Ukrajini, a s druge strane, instaliranjem svoje protuzračne obrane u Poljskoj povećava šanse uključivanja Poljske u sustav protuzračne obrane EU-a pod njezinim vodstvom.





Odluku o raspoređivanju njemačkih protuzračnih raketnih sustava Patriot u Poljskoj potvrdili su sredinom prosinca ministri obrane obiju država. Još se moraju dogovoriti samo detalji raspoređivanja. Postrojbe njemačke protuzračne obrane naoružane raketama Patriot tako bi nakon Slovačke bile raspoređene u još jednoj članici Europske unije. To je u skladu s nastojanjima Berlina da pod svojim vodstvom uspostavi raketni protuzračni štit Europske unije pod nazivom “European Sky Shield” (ESSI). U tom je projektu Poljska dosad odbijala sudjelovati jer je svoju buduću protuzračnu obranu planirala izgraditi u bliskoj suradnji sa SAD-om.

Njemačko vodstvo

Protuzračna obrana samo je dio kvantitativnog i kvalitativnog jačanja poljske vojske koje se provodi uz blisku suradnju sa SAD-om. Prema poljskom ministru obrane Mariuszu Blaszczaku, Poljska uz pomoć SAD-a nastoji stvoriti najmoćnije kopnene snage u Europi, a američki dužnosnici, s druge strane, otvoreno iskazuju da je Poljska postala najvažniji američki partner u kontinentalnoj Europi. Varšava je nedavno objavila da će svoj vojni proračun podići s 2,4 posto BDP-a najprije na 3, a potom na 5 posto. Poljska već sada u naoružanju ima više tenkova i topničkog oružja od Njemačke, a također povećava i broj vojnika. Trenutno ih je oko 150 tisuća, ali bi se do 2035. godine brojnost oružanih snaga trebala povećati i doseći brojku od 300 tisuća vojnika. Poljska je početkom godine potpisala ugovor sa SAD-om o kupnji 250 tenkova Abrams u vrijednosti od 4,9 milijardi eura. Još 2020. godine Varšava je sa SAD-om ugovorila kupnju 32 borbena aviona F-35 Lightning II u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara. U međuvremenu, u Južnoj je Koreji zbog zaobilaženja dugih lista čekanja kod američkih i europskih proizvođača naručila isporuku tenkova, haubica i raketnih bacača u vrijednosti od 10-12 milijardi dolara.

Raspoređivanjem njemačkih Patriota u Poljskoj Njemačka povećava šanse ulaska u ambiciozni i za njemačke proizvođače potencijalno unosni poljski projekt masivnog razvoja oružanih snaga i moguće je da će, ako ne formalno, a onda barem faktički integrirati Poljsku u europski protuzračni štit ESSI. Poljska je inače jedina zemlja istočnog krila NATO-a koja ne sudjeluje u inicijativi European SkyShield(ESSI)koja se uspostavlja pod njemačkim vodstvom.





Na ruku Berlinu u dogovorenom rasporedu njemačkih protuzračnih sustava Patriot na poljskom teritoriju koji otvara mogućnost buduće suradnje Poljske unutar inicijative ESSI ide činjenica koju Varšava nije mogla zanemariti, da su njemačke baterije raketa Patriot koje će se rasporediti u Poljskoj elementi NATO-ove protuzračne obrane.

Sustav Patriot

Trenutno su dodijeljene NATO-ovim snagama za brzi odgovor “NATO ResponseForce” (NRF) ili zajedničkim snagama visoke spremnosti “Very Hight ReadinessJoint Task Force” (VJTF). Sljedeće će godine, naime, VJTF biti pod zapovjedništvom Bundeswehra.

Uspije li Njemačka razviti integrirani sustav protuzračne obrane European Sky Shield, osigurat će poslove za svoju vojnu industriju. Kostur europske protuzračne obrane bili bi raketni sustavi IRIS-T, čiji je nositelj proizvodnje njemački Diehl Defence sa sjedištem u Uberlingenu, i američki raketni sustav Patriot koji će se također u budućnosti proizvoditi u Njemačkoj. Nedavno je američki koncern Raytheon sklopio ugovor s njemačkim proizvođačem projektila MBDA o proizvodnji tih projektila u Njemačkoj. Dosad je MBDA bio ograničen na održavanje sustava Patriot. Sada je, međutim, tvrtka ugovorila s Raytheonom licencno pokretanje vlastite proizvodnje Patriota. MBDA bi tako postao dobavljač Patriota ne samo za Bundeswehr nego i za druge oružane snage članica Europske unije koje će sudjelovati u SSIU-u pod njemačkim vodstvom.

Komentari

komentar

You may also like