Maas: Njemačka neće popustiti SAD-u i odustati od „Sjevernog toka 2“

Berlin neće popustiti Washingtonu i odustati od plinovoda Sjeverni tok 2, jer bi to dovelo do činjenice da će Europa u budućnosti raditi sve što SAD od nje žele. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas to je izjavio u intervjuu njemačkoj agenciji DPA.

Njemački šef diplomacije kazao je kako savezna vlada u Berlinu neće popustiti pred američkim vlastima u sporu oko Sjevernog toka 2, s obzirom kako se radi o suverenitetu i da će njezin stav biti oštar. “Ne trebamo razgovarati o europskom suverenitetu ako to znači da ćemo u budućnosti raditi sve što Washington želi”, kazao je Heiko Maas u razgovoru fokusiranom na odnose Njemačke i Sjedinjenih Država nakon preuzimanja vlasti u SAD-u od strane Joe Bidena, koji je također protivnik spomenutog plinovoda, već izgrađenog 94%.

Radovi na završetku izgradnje Sjevernog toka 2  nastavljeni su u prosincu, a moguće je da će plinovod biti dovršen u prvoj polovici 2021. godine. U tom su razdoblju barem njemački i danski pomorski regulatori koordinirali rad. U međuvremenu, Washington prijeti nametanjem novih sankcija sudionicima u tom energetskom projektu, prije svega europskim tvrtkama koje je o tome već upozorio, pozivajući ih na odustajanje od dovršetka plinovoda.

Njemački ministar vanjskih poslova priznao je kako će čak i nakon što Joe Biden dođe na vlast, Berlin i Washington imati razlike u pojedinim pitanjima. “Važno je da imamo zajedničku liniju o ključnim strateškim i geopolitičkim pitanjima i da igramo na istoj strani terena,” izjavio je Maas.

Političari iz stranke SPD, koju Heike Maas predstavlja u koalicijskoj vladi, sada propituju sudjelovanje zemlje u NATO-ovom programu “nuklearnog sudjelovanja”. Ono uključuje skladištenje američkih nuklearnih bojevih glava u Njemačkoj. Međutim, njemački ministar vanjskih poslova vjeruje kako je ovo pitanje sada irelevantno. “Kada oni govore da mi kao Njemačka želimo postupno napustiti “nuklearno sudjelovanje “, moramo uzeti u obzir i što to znači za naše partnere”, kazao je Maas i utočnio kako se radi o zemljama poput Poljske i baltičkih država, koje graniče s Rusijom. Te su države također odlučni protivnici plinovoda Sjeverni tok 2.

 
 

Komentari

komentar

You may also like