Macron: dopuštamo “inficiranje aktivističkim diskursom”

Dio lijevo liberalnih medija kritizirao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog njegove oštre retorike protiv islamističkog radikalizma, nakon nedavnih terorističkih napada. Francuski je predsjednik optužen za skretanje u desno zbog toga te zbog predloženog zakona kojim bi se zabranilo snimanja policajaca, od čega je Macron kasnije odustao. Također, nevladine udruge i aktivisti kritizirali su Macrona zbog čišćenja migrantskog kampa sa šatorima u četvrti Saint-Denis, pri čemu kritičari tvrde da je policija koristila pretjeranu silu te govore, preuzimajući diskurs američke ljevice, o “policijskoj brutalnosti” u Francuskoj.

“Mislim da dopuštamo da se inficiramo aktivističkim diskursom koji je vrlo neprijateljski prema vladinom i vašem djelovanju koje poštujem, ali ne mogu dopustiti ljudima da kažu kako smanjujemo slobode u zemlji”, poručio je Macron za francuski portal Brut, prenosi politico-eu.

“Mi nismo Mađarska, Turska ili drugi”, kazao je Macron.

Macron je istaknuo da je bio “jako šokiran” kada je vidio snimku koja pokazuje kako su četiri policajca pretukla crnog glazbenog producenta Micheala Zeclera. Međutim, poručio je da je bio i “vrlo šokiran subotnjim slikama napada luđaka i divljaka na policajku”.

Macron je, piše politico.eu, prvotno u odgovorima odbio koristiti termin “policijsko nasilje” jer ljevica koristi taj politizirani “slogan”. Macron je govorio o “nasilju policije”, a ne o “policijskom nasilju”

“Nemamo policiju poput američke sa skoro deset mrtvih na svakom prosvjedu”, poručio je.





Macron je već ranije u intervjuu za New York Times kritizirao pisanje dijela medija na engleskom jeziku o džihadističkim napadima te ih je optužio da “daju legitimnost nasilju”.

“A kada vidim u tom kontekstu da brojni dnevni listovi za koje sam mislio da dijele naše vrijednosti, pišu o zemlji koja je dijete prosvjetiteljstva i Francuske revolucije opravdavajući nasilje, kažu da je srž problema u tome što je Francuska rasistička i islamofobna zemlje, e onda kažem: poljuljani su temelji”, poručio je tada Macron.

 





 

Komentari

komentar

You may also like