Macron: Europa se mora sama braniti, SAD će nas tada poštovati

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je Vijeće sigurnosti i pozvao članice EU-a da preuzmu odgovornost za vlastitu obranu, poput SAD-a i Kine, u intervjuu za Grand Continent.

“Moram reći da Vijeće sigurnosti više ne donosi korisne odluke “, rekao je Macron, prenosi agencija dpa.

Francuska je, uz SAD, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Svaka od tih članica ima pravo veta. SAD tradicionalno blokira rezolucije kritične prema Izraelu, dok je Rusija, primjerice, spriječila uvođenje sankcija Siriji.

Europa mora biti samostalnija u vlastitoj obrani, rekao je Macron u intervjuu.

“Sjedinjene Države poštovat će nas kao saveznike ako i mi sami sebe shvatimo ozbiljno te ako budemo suvereni u vlastitoj obrani”, rekao je.

Autonomna obrana
Odbacio je komentare njemačke ministrice obrane  Annegret Kramp-Karrenbauer koja je za Politico početkom studenog rekla da Europa mora ostati ovisna o američkoj vojnoj zaštiti u bliskoj budućnosti, piše Reuters.

“U potpunosti se ne slažem s tim mišljenjem njemačke ministrice obrane”, rekao je Macron, dodavši kako smatra da njemačka kancelarka Angela Merkel dijeli njegovo mišljenje.

“Moramo nastaviti graditi našu vlastitu autonomiju kako to čine SAD i Kina svaka za sebe”, poručio je Macron.

Macron je lani izazvao mjesece rasprave kada je za NATO  rekao da je “klinički mrtav” zbog pomanjkanja suradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Prema izvorima iz francuske vlade, Macron treba u ponedjeljak primiti američkog državnog tajnika Mikea Pompea, ali diskretno, bez prisustva medija koji neće nazočiti ni sastanku Pompea i francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana.

Kritike anglosaksonskim medijima
U intervjuu za New York Times Macron se požalio i na pisanje pojedinih medija na engleskom jeziku o nedavnim džihadističkim napadima na Francusku optuživši ih da “daju legitimnost nasilju” svojim nerazumijevanjem francuskog konteksta.

“Kada je prije pet godina Francuska bila napadnuta, sve nacije svijeta bile su uz nas”, rekao je Macron.

“A kada vidim u tom kontekstu da brojni dnevni listovi za koje sam mislio da dijele naše vrijednosti, pišu o zemlji koja je dijete prosvjetiteljstva i Francuske revolucije opravdavajući nasilje, kažu da je srž problema u tome što je Francuska rasistička i islamofobna zemlje, e onda kažem: poljuljani su temelji”, dodao je.

Islamistički terorist je 16. listopada odrubio glavu srednjoškolskom profesoru u pariškom predgrađu zato što je profesor učenicima, u sklopu poduke o slobodi govora, pokazao karikature proroka Muhameda.

Kasnije istoga mjeseca troje je ljudi ubijeno u napadu nožem u crkvi u Nici, pri čemu je jednoj ženi odrubljena glava.

Macron je zbog toga najavio obračun s “islamskim separatizmom” te je branio slobodu govora, uključujući pravo na crtanje karikatura.

Vođe islamskih zemalja, prvenstveno turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, oštro su kritizirali Macrona, a u brojnim su islamskim zemljama održani masovni prosvjedi te se tražio bojkot francuskih proizvoda.

Komentari

komentar

You may also like