Macron: Francuska nije američki vazal

SAD i Francuska su povijesni saveznici, ali biti saveznik ne znači biti vazal, izjavio je jučer francuski predsjednik Emmanuel Macron.

„SAD je naš povijesni saveznik i nastavljaju to biti. To je saveznik s kojim mi preuzimamo sve rizike, s kojim mi vodimo najsloženije operacije. Ali biti saveznik ne znači biti vazal“, kazao je Macron u programu televizije TF1, komentirajući ideju o osnivanju europske vojske.

SAD je naš saveznik u NATO-u. Ali mogu li ja, kao predsjednik republike, reći našim građanima: ja želim predati svu vašu sigurnost u ruke SAD-a? Ne, zato što vjerujem da je moja odgovornost da vas zaštitim, da naša vojska štiti svoje građane“, kazao je francuski čelnik. Nužno je biti nezavisan, između ostalog u sferi kibernetskog prostranstva, borbe protiv hakerskih napada, u svim vojnim sastavnicama – na zemlji, moru, zraku i svemiru.

„A da bismo to napravili, ne smijemo biti ovisno, uključno i od SAD-a. U nekim sferama mi smo nekada jako ovisni, i to nije dobro“, naglasio je Macron.

Nedavno je Emmanuel Macron predložio osnivanje zajedničke europske vojske , jer se Europa susreće s mnogim nastojanjima za miješanje u njezine unutarnje demokratske procese i kibernetski prostor. EU je nužno zaštititi od Kine, Rusije, ali i od SAD-a, kazao je Macron i izazvao snažne kritike sa strane američkog predsjednika Donalda Trumpa, što je bilo itekako vidljivo prigodom Trumpovog boravka u Parizu na obilježavanju 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata. Uslijedile su brojne neugodne poruke preko Twittera, a Trumpu nije ostajao dužan niti Macron sa svojim odgovorima. Te poruke poprimaju sve ružniji i uvredljiviji sadržaj, a uvrede se počinju sve više adresirati na njihove osobnosti, a manje na političke sadržaje. U tim i takvim okolnostima, oko Macrona, koji je imao relativno slabu potporu francuske javnosti, ovih su se dana počeli solidarno okupljati predstavnici i drugih francuskih političkih stranaka ali i francuski građani. Štoviše, Trumpova oštra retorika postala je, čini se, idealna platforma za novo francusko-njemačko zbližavanje. Tako je prekjučerašnji govor njemačke kancelarke Angele Merkel u Europskom parlamentu, u kojem je ona snažno poduprjela Macronovu ideju o osnivanju europske vojske, kao nikada ranije izazvao snažne ovacije i aplauze nazočnih zastupnika, uz veliku manjinu onih koji su negodovali. Čini se da je Trump u vrlo kratko vrijeme uspio učiniti ono što SSSR ranije, ni moderna Rusija svo vrijeme njihovog sukoba sa Zapadom nisu mogli učiniti: opasno uzdrmati „čvrsto atlantsko jedinstvo“ .

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like