Macron: francuska vojska likvidirala poznatog islamističkog radikala u Sahelu

Francuska vojska likvidirala je poznatog islamističkog militanta Adnana Abu Walida al-Sahrawija u sahelskoj Africi, objavio je na svom twitter računu francuski predsjednik Emmanuel Macron. Ubijenog radikala nazvao je vođom terorističke organizacije Islamska država u Velikoj Sahari.

“Adnan Abu Walid al-Sahrawi, vođa terorističke rganizacije Islamska država u Velikoj Sahari, neutraliziran je od strane francuskih snaga. Ovo je još jedan veliki uspjeh u našoj borbi protiv terorističkih organizacija u Sahelu”, piše Macron.

Sahel je, inače, regija s populacijom od oko 100 milijuna ljudi, a uključuje pet zemalja: Burkina Faso, Mauritanija, Mali, Niger i Čad, koje čine tzv. Sahelsku petoricu.

Navedena teroristička organizacija kriva je za većinu napada u regiji između Malija, Nigera i Burkine Faso. Nedavno su porasli napadi islamističkih militanata iz ove i drugih terorističkih organizacija u Zapadnoj Africi na civile.

Trenutačno je 5100 francuskih vojnika stacionirano u regiji Sahel, ali se do početka 2022. planira smanjiti njihov broj za otprilike polovicu, a nakon toga i potpuno ukinuti ovu vojnu misiju.

Nekoliko stotina njemačkih vojnika iz sastava Bundeswehra također je stacionirano u Maliju u sklopu misija UN-a i EU. Od proljeća 2020. u regiji djeluje Operativna grupa europskih specijalnih snaga Takuba.





 

Komentari

komentar





You may also like