Macron i drugi čelnici su bili meta špijuniranja Pegasus programom

The Guardian je početkom tjedna objavio da je na pomolu špijunska afera Pegasus. Riječ je o spyware programu izraelske tvrtke NSO koja je prodala ovaj alat za špijuniranje mobitela. Kupaca je 45, uglavnom vladinih agencija, a meta špijunaže je oko 50 tisuća. Riječ je o političarima, novinarima, znanstvenicima, aktivistima i vjerskim autoritetima. Pegasus je mogao pratiti poruke, lokaciju mobitela, pa čak i prisluškivati preko mikrofona bez znanja vlasnika. The Guardian je najavio da će postepeno otkrivati detalje, što sada i čine.

Jedna od meta Pegasusa je bio i francuski predsjednik Emmanuela Macron, a njega su pratili iz Maroka 2019.  Osim Macrona, ciljan je i šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, također iz Maroka u 2019. Meta je bio i predsjednik Južnoafričke republike Cyril Ramaphosa od strane Ruande. Imran Khana, premijera Pakistana su pratili iz Indije. Robert Malley, šefa američke strane pregovora s Iranom pratio je Maroko. Mušterija izraelske tvrtke iz Meksika pratila je bivšeg predsjednika Felipe Calderóna. Praćen je iz Maroka i Charles Michel, predsjednik Vijeća Europe. IZ UAE su pratili Saad Haririja, premijera Libanona koji je dao ostavku prošli tjedan. Nove informacije The Guardian će objavljivati postepeno.

The Guardian navodi da ciljane meta nisu nužno i uspješno praćene ukoliko su uređaji i kanali dužnosnika bili adekvatno zaštićeni. Ipak, nalaze se na popisu meta programa, pa su vladine obavještajne agencije zasigurno, ako ništa drugo, probale “upasti” u mobitele ciljanih osoba.

Komentari

komentar

You may also like