Macron i Le Pen su veliki gubitnici regionalnih izbora u Francuskoj

U nedjelju su se održali regionalni izbori u Francuskoj za predstavnike vijeća u 13 francuskih regija. Izlaznost je bila pražavajuće mala i najniža do sada. Čak 68% birača nije izašlo na izbore.

Suprotno predviđanjima, stranka Nacionalnog okupljanja (NR) Marine le Pen nije pobijedila u 6 regija, već jedva u jednoj, Provence-Alpes-Côtes d’Azur, prenosi France 24. Sveukupno je stranka dobila oko 19%. Le Pen je takav loš rezultat pripisala malenoj izlaznosti koju je nazvala “porazom građanstva”.

Stranci sadašnjeg predsjednika Emmaneula Macrona, LREM, nije prognozirano mnogo, ali dobila je još manje. Sveukupno oko 10% glasova na regionalnim izborima. Popularnost sadašnjeg predsjednika ozbiljno je narušena politikom prema migrantima i reakcijom na pandemiju, a nedavno mu je muškarac lupio šamar prilikom političkog obilaska.

Najbolje je prošla konzervativna stranka Republikanci koju je osnovao Jacques Chirac sa 29%, dok je Socijalistička stranka dobila oko 16%.

Ovi izbori nisu bili toliko orijentirani na ličnosti Macrona i Le Pen, već na regionalne predstavnike stranaka. Stoga, analitičari smatraju da će u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj u 2022. ipak biti Emmanuel Macron i Marine Le Pen.

Komentari

komentar





You may also like