Macron kritizirao Veliku Britaniju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je britansku vladu da definira svoje najbliže saveznike, napominjući kako Ujedinjeno Kraljevstvo ne može istovremeno biti u bliskim odnosima sa SAD-om i EU-om i biti “novi Singapur” (info The Guardian).

“Ona (Velika Britanija, op. GN.) treba odabrati model… Ako se odluči za potpuno transatlantsku politiku, tada ćemo mi (EU, op. GN). trebati pojašnjenje, jer će biti neslaganja u pravilima i pristupu na tržišta “, kazao je Macron za Guardian i druge medije. Istodobno je naglasio kako je pokušaj biti “napola trudan” (u Hrvatskoj za to postoji sličan i malo nepristojniji izraz „ne možeš biti j…. i bit pošten“) koncept koji ne može biti realiziran.

“Ja sam za zajedničke ambicije i zajedničku sudbinu. Nadam se da i Boris Johnson vidi isti put, jer mislim da ga vide Britanci. Mi ostajemo saveznici. Povijest i geografija se ne mijenjaju, pa Mislim da se sudbina britanskog naroda ne razlikuje od naše ”, kazao je Macron.

Francuski čelnik napominje kako često i sam postaje figura koju nepravedno krive za razlike između Britanije i Europske unije.

“Kad god postoji problem s EU, Britanci vole mrziti Francuze – i mene – i drže nas odgovornima. Prihvatio sam tu ulogu. Ponekad, kad se pojave tenzije, pitam: “Zašto ja?” Možda sam prikazan važnijim nego što jesam”, našalio se francuski vođa.

Podsjećamo: nakon što je Velika Britanija krajem siječnja prošle godine i službeno provela proces Brexita tj. napustila EU, dvije su strane teškom mukom krajem prošle godine uspjele postići novi sporazum o trgovini i suradnji, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021. g. Prema njemu, dvije će strane slobodno trgovati, bez carina i kvota. Taj sporazum ima puno više kritičara na britanskoj nego na europskoj strani, ali, barem ako je suditi prema Macronovim riječima iz ovoga teksta, očito je kako svi problemi još uvijek nisu riješeni na po EU zadovoljavajući način.
 

 

 

 

 

Komentari

komentar
You may also like