Macron najavio temeljitu rekonstrukciju Šengenske zone

Francuska javnost i politički krugovi još su uvijek pod snažnim dojmom nedavnih brutalnih terorističkih akcija, pri čemu je država odlučila snažno reagirati, najavivši rat islamističkom terorizmu i ekstremizmu, što za sobom povlači i niz mjera usmjerenih jačanju sigurnosti i koje, onda, uvijek sa sobom  nose i smanjivanje određenih prava ili mogućnosti koje su ljudi uživali i koristili u skladu s „mirnodopskim razdobljem“ – iz doba prije  spomenutih napada. Ali to je, očito, cijena koja se mora platiti, jer od osobne i javne sigurnosti ništa nije važnije.

U tom kontekstu možemo sagledati i današnju vijest, prema kojoj je francuski predsjednik Emmanuel Macron, prigodom boravka u pograničnom gradu Petrusu na francusko-španjolskoj granici, izjavio o „temeljitoj rekonstrukciji Šengenske zone“. Država mora pojačati granične kontrole, kazao je Macron, dodavši, kako će se zbog terorističkih napada udvostručiti broj graničnih službenika, koji će ubuduće iznositi gotovo 5 tisuća. Osvrnuo se i na šengenske vize, kazavši slijedeće: „Zalažem se za duboku rekonstrukciju Šengenske zone, … kako bismo ojačali zajedničku sigurnost na granicama.“

Gradonačelnik Nice, grada u kojemu je prošli tjedan, u katoličkoj crkvi u njegovom središtu, islamistički terorist nožem usmrtio troje ljudi, od čega je jednoj ženi odrubio glavu, Christian Estrosy, pozvao je čak i na obustavu Šengenskog sporazuma. Kazao je, kako se „teroristički napad u Nici dogodio zato što je grad smješten na obali mora, gdje migranti stižu u situaciji kada nema granične kontrole“ (info: Nice-Matin).

 

Komentari

komentar





You may also like