Macron: nećemo smanjiti broj vojnika u Sahelu

Francuska neće smanjiti broj svojih vojnika u području Sahela kazao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron, nakon samita lidera zemalja okvira G5 koji čine zemlje Sahela – Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger.

Riječ je o području u kojemu Francuska, bivši kolonijalni gospodar, ima odlučujući utjecaj te su prisutne njene vojne snage koje se bore protiv džihadista.

“Značajne će promjene nedvojbeno biti uvedene u naš vojni sustav u Sahelu, ali se one neće dogoditi odmah”, rekao je Macron, prenosi France24.

“Bilo bi paradoksalno oslabiti naše snage u vrijeme kada imamo političke i vojne saveze koji nam omogućavaju da postignemo naše ciljeve”, dodao je, iako je prošloga mjeseca govorio o mogućoj “prilagodbi” francuskog kontintenta u Sahelu.

France24 navodi da je Francuska na vojno djelovanje u Sahelu potrošila milijarde, dok je 55 francuskih vojnika izgubilo život.

Prije godinu dana Francuska je povećala broj svojih vojnika u Sahelu na 5100, što je predstavljalo povećanje od 600 vojnika.





Komentari

komentar

You may also like