Macron obećava izgradnju novih nuklearki u Francuskoj

Uoči nadolazećih predsjedničkih izbora, koji se održavaju idućeg mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je veliku izgradnju atomskih centrala u toj zemlji..

“Moramo proširiti korištenje novih izvora energije. To uključuje stvaranje 50 vjetroparkova, izgradnju šest novih nuklearnih elektrana i trenutno projektiranje još osam nuklearnih elektrana”, izjavio je u četvrtak francuski predsjednik, predstavljajući svoj izborni program, a prenose brojni francuski i svjetski mediji.

Danas proizvodnja energije iz nuklearki u Francuskoj čini oko 70% ukupno proizvedene električne energije u toj zemlji. Francuska vlada smatra da bi ekološki potpuno čista nuklearna energija trebala postati glavno sredstvo za smanjenje emisije CO2 na nulu do 2050. godine, čemu teži cijela Europska unija.

Ovakvim planovima Francuske protivi se Njemačka, koja zatvara sve svoje nuklearke. Međutim Europska komisija je nuklearnu energiju ipak uvrstila u europsku taksonomiju – dokument koji investitorima ukazuje na najisplativije smjerove za ulaganje novca.

U Francuskoj se planira da velika izgradnja nuklearki počne 2028. godine, a prva od njih trebala bi biti puštena u rad 2035. godine.

 





Komentari

komentar

You may also like