Macron od vlade zatražio pregovore s prosvjednicima

Od 1. siječnja 2019.g. cijene benzina povećavaju se za 2,9 centi, a dizala za 6,5 centi po litri. Pri tom, prema informacijama radia Europe 1, u 2018.g. cijena dizela već je  porasla za cca 23%, a benzina za 15%. Francuska vlada naglašava kako je povećanje cijena goriva nužno za borbu protiv klimatskih promjena

Francuski predsjednik Emmanuel Macron od predsjednika vlade zatražio je provođenje pregovora s vođama političkih stranaka i prosvjednicima zbog svenarodnih prosvjeda koji su zahvatili zemlju.

Prošlu subotu francusku prijestolnicu Pariz zhvatili su najveći neredi još od 1968. godine, a prosvjednici su palili automobile, razbijali bogate domove, ugostiteljske objekte…

Neredi su počeli kao prosvjed protiv vladine odluke o povećanju cijena goriva, ali su nakon toga dobili još veći zamah i prosvjednu bazu jer se sve više izražava nezadovoljstvo liberalnim reformama predsjednika države, koje mnogi njegovi  birači smatraju korisnim samo za bogate Francuze i krupni biznis. Prosvjedi su time postali ozbiljan problem za predsjednika Macrona, pri čemu je bitno naglasiti kako im sve više jača i javna potpora, koja, prema posljednjim istraživanjima javnog mišljenja, iznosi preko 80%. Paralelno, još se više smanjuje ionako loš politički rejting samog predsjednika Macrona, koji je pao na rekordno nisku razinu.

U nedjelju je Macron održao sastanak sa članovima vlade i zatražio od ministra unutarnjih poslova pripremu snaga sigurnosti i javnog reda za buduće prosvjede, a od premijera provedbu pregovora s vođama političkih stranaka i predstavnicima demonstranata.
Glasnogovornik vlade izjavio je kako Makronova administracija razmatra pitanje uvođenja izvanrednog stanja u zemlji, dodavši, kako je predsjednik otvoren za dijalog, ali i da ne odustaje od političkih reformi.

Podsjećamo: od 1. siječnja 2019.g. cijene benzina povećavaju se za 2,9 centi, a dizala za 6,5 centi po litri. Pri tom, prema informacijama radia Europe 1, u 2018.g. cijena dizela već je  porasla za cca 23%, a benzina za 15%.





Francuska vlada naglašava kako je povećanje cijena goriva nužno za borbu protiv klimatskih promjena. Takvo obrazloženje je i kap koja je prelila čašu strpljenja ionako osiromašenih građana, prije svega onih izvan velikih gradova, koji žive od mjeseca do mjeseca i jedva uspjevaju plaćati sve veće prispjele račune. S druge strane vlada tvrdi da je smanjila pritisak drugih poreza za građane.

Prema informacijama policije, u Parizu je u prošlu subotu uhićeno više od 400 osoba, a 133 su bile ranjene.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like