Macron: Ponuda podmornica Australiji je i dalje “na stolu”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da francuska ponuda za opskrbu podmornicama Australiji i dalje vrijedi, nakon što je Canberra prošle godine odustala od više milijardi dolara vrijednog dogovora s Francuskom što je izazvalo žestoku diplomatsku svađu između saveznika.

Francuska ponuda “poznata je i ostaje na stolu”, rekao je Macron novinarima u Bangkoku danas nakon sastanka s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom, dan nakon summita G20, prenosi Politico.

Francuski predsjednik istaknuo je da bi se podmornice mogle graditi u Australiji, istaknuvši da bi takav izbor očuvao australsku “slobodu i suverenitet”. Kritizirao je prijedlog sporazuma između Australije, SAD-a i UK-a o izradi nuklearnih podmornica. Tvrdi da bi takva odluka povećala napetosti s Kinom te Australiju učinila ovisnom o drugim zemljama. “Na Australcima je da izaberu, mi smo dosljedni”, rekao je Macron.

Prošle godine došlo je do žestokog diplomatskog raskola između dviju nacija nakon što je Canberra poništila ugovor za francuske podmornice i umjesto toga sklopila pakt AUKUS s Londonom i Washingtonom za kupnju podmornica na nuklearni pogon. Pregovori za AUKUS između tri države su vodili tajno i “iza leđa” Francuskoj. Nakon tog poteza, Pariz je rekao da više ne vjeruje Australiji. Odnosi između dviju nacija poboljšali su se otkako je nova australska vlada ove godine preuzela dužnost. Macron je potvrdio da se o ponudi za podmornice razgovaralo i tijekom bilateralnog sastanka s Albaneseom u Parizu ranije ove godine.

Komentari

komentar





You may also like