Macron pozvao Lukašenka da napusti svoju dužnost

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u intervjuu za novine Le Journal du Dimanche, kako bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko mora napustiti svoju dužnost.

„To, što se događa u Bjelorusiji, je kriza vlasti, autoritarne vlasti, koja ne može prihvatiti logiku demokracije i želi se održati uz pomoć sile. Jasno je kako Lukašenko mora otići“, izjavio je šef francuske države.

Neovisno što je i sam izložen kritici i prosvjedima u svojoj zemlji koji su gušeni policijskom silom, Makron je, vezano uz bjeloruske prosvjede, naglasio kako je zadivljen hrabrošću tamošnjih prosvjednika, koji znaju rizik na koji kreću izlazeći na demonstracije svaki vikend. Žene, koje odlaze na prosvjede svaku subotu, izazivaju uvažavanje, navodi Emmaneul Macron.

Podsjećamo: prije četiri dana Aleksandar Lukašenko opet je proglašen predsjednikom Bjelorusije, po 6. put za redom, na iznenada održanoj i javno ne najavljenoj inauguraciji, kojoj je, neovisno o tome, nazočio veliki broj pripadnika politčkih, vojnih, sigurnosnih i sudbenih struktura vlasti, kao i javnog i društvenog života. Ta se inauguracija temeljila na rezultatima predsjedničkih izbora od 9. kolovoza, na kojima je Lukašenko navodno osvojio 80% glasova. Te rezultate oporba ne priznaje, kao ni Zapadne zemlje, te traži nove i slobodne izbore. EU je odmah potom objavila kako ne priznaje Lukašenka za novog predsjednika, a isto je učinio i američki State Department.

 

 





Komentari

komentar

You may also like