Macron predložio osnivanje nezavisne europske vojske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je osnivanje od SAD-a nezavisne „sveeuropske“ vojske.

„Mi ne možemo zaštititi europljane ukoliko ne odlučimo osnovati pravu, sveeuropsku vojsku. Mi moramo imati Europu koja štiti sebe, u velikoj mjeri samostalno, bez Sjedinjenih Država“, izjavio je francuski čelnik u programu radijske postaje Europe 1.

Macron je naglasio kako se Europa sada suočava s višestrukim nastojanjima za miješanje u njezine unutarnje, demokratske procese i cyber-prostor i da se „mi moramo zaštititi…, od Kine, Rusije i čak od Sjedinjenih Država“.

Podsjećamo: političari iz Europske unije posljednjih mjeseci često govore o nužnosti stvaranja jedinstvene vojske EU. Prije svega se to odnosi na francuske i njemačke političke dužnosnike, ali i one iz središta EU, u Bruxellesu. S obzirom na sve veći jaz između pojedinih članica EU, prije svega između njezinog istoka i juga s „jezgrom“ EU oko Njemačke i Francuske, takva se mogućnost čini sve teže ostvariva, poglavito u kontekstu sve jače američke vojne nazočnosti na kontinentu i produbljivanja političke i sigurnosne krize u odnosima Zapad-Rusija.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like