Macron: Putin je napravio “povijesnu i najveću pogrešku” kada je napao Ukrajinu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u petak da je njegov ruski kolega Vladimir Putin napravio “povijesnu i najveću pogrešku” kada je napao Ukrajinu, zbog čega je danas “izoliran”.

“Mislim, i to sam mu rekao, da je napravio povijesnu i najveću pogrešku prema svom narodu, prema sebi i prema povijesti”, rekao je Macron, stotog dana rata, u razgovoru za francuski regionalni medij. “Mislim da je izoliran. Jedna je stvar zatvoriti se u izolaciju, a izaći iz nje je teško”, istaknuo je Macron.

Francuski predsjednik ponovio je da “Rusiju ne treba ponižavati” – što je loše primljeno na istoku Europe – “kako bismo joj, čim borbe prestanu, mogli diplomatskim putem omogućiti izlazak” iz te situacije.

Na uporne pozive da posjeti Kijev, dok su mnogi njegovi europski kolege već bili ondje, odgovorio je: “Danas ništa ne isključujem”.

“Želimo povećati financijsku i vojnu pomoć Ukrajini. I na kraju, učiniti sve kako bismo izvezli žito iz Ukrajine”, dodao je, pobijajući Vladimira Putina koji je rekao da izvoz žita “nije problem”.

Francuske isporuke topova Cesar ukrajinskoj vojsci bit će “kompenzirane”, dodao je. “Tražio sam od naših tvornica da ubrzaju proizvodnju oružja, nije samo riječ o popunjavanju zaliha, već i o pojačanju naše neovisnosti”, istaknuo je francuski predsjednik.





Komentari

komentar

You may also like