Macron: Rusija priželjkuje eskalaciju rata u Ukrajini

Rusija je pokazala jasnu spremnost za eskalaciju rata u Ukrajini i pojačat će neprijateljstva u sljedećih nekoliko tjedana, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu u petak, izvještava Anadolu Agency.

U razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera uoči nedjeljnog drugog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Macron je rekao da očekuje da će se rat pogoršati uoči 9. svibnja, simboličnog datuma u Rusiji poznatog kao Dan pobjede.

“S obzirom na 9. svibnja, Rusija će pojačati svoje napade na istočnu Ukrajinu i mi ćemo morati donositi odluke”, rekao je Macron, govoreći o mogućnosti daljnjih sankcija EU Rusiji, ali je dodao da “još nije” vrijeme za embargo na rusku naftu i plin.

Prema riječima francuskog čelnika, “uzimajući u obzir ratne zločine koji su sada potvrđeni, izbore koje je napravila Rusija, način na koji je vodila rat u Donbasu i Mariupolju, s obzirom na provokacije vezane za nuklearno (oružje) i testove izvedene u srijedu, očito postoji volja za eskalacijom od strane Rusije.”

Macron, proeuropski centrist, trenutno je vodeći u francuskim anketama javnog mnijenja.

U intervjuu je tvrdio da bi pobjeda njegove krajnje desničarske suparnice Marine Le Pen značila “kraj Europske unije i kraj francusko-njemačke osovine”, zbog njezinih euroskeptičnih i proruskih stavova. “Mislim da stvari moramo zvati njihovim imenom”, zaključio je, prenosi Anadolu Agency.
 

Komentari

komentar

You may also like