Macron: Sankcije protiv Rusije nisu efikasne

Sinoć je francuski predsjednik Emannuel Macron nakon sastanka EU čelnika komentirao na novinarskoj presici sankcije protiv Rusije i Bjelorusije. Naveo je kako EU treba “duboko izmijeniti” politiku sankcija prema Rusiji i kako je dosadašnja politika sankcija došla do svoje “granice”, piše Eurnews.

“Politika sve jačih sankcija protiv Rusije oko dugoročnih problema jednostavno više nije efikasna”- kazao je francuski predsjednik. Osim toga, naveo je kako su odgovori EU “samo reaktivni” te kako bi trebalo definirati kratkoročnu, srednjeročnu i dugoročnu politiku. Macron je bio kritičan i prema obliku sankcija u kojem se “zamrzava” imovina ruskih i bjeloruskih čelnika.

“Mislim da smo stigli do trenutka istine u odnosu s Rusijom”- direktno je novinarima iznio svoje viđenje francuski predsjednik. EU treba uspostaviti “dijalog od povjerenja” s Moskvom, ali i jasnije iznositi svoje zahtjeve, prenosi Bloomberg. U takvom dvojakom pristupu “leži put europske sigurnosti”.

Priupitan od strane novinara koje onda točno sankcije predlaže prema Bjelorusiji zbog nedavnog incidenta, Macron je, vidno iznerviran, odgovorio: “Nije mi jasno što bi još mogli učiniti. Što vi predlažete? Vjerujem da ni vi nemate ideju. Trebamo li pokrenuti oružani sukob? Trebamo li potpuno prekinuti sve odnose? To smo već učinili. Kako da uopće idemo dalje sa sankcijama i u kojem smjeru?”

Komentari

komentar
You may also like