Macron se obratio naciji. Uvode se stroge mjere nad džamijama, radikalima, …

Predsjednik Republike Francuske Emmanuel Mcron obratio se naciji u svezi današnjeg terorističkog napada u Nici, kada je nožem naoružani islamist u katoličkoj crkvi usmrtio troje vjernika. Macron je izjavio kako je zemlja iznova izvrgnuta „islamističkom terorističkom napadu“.

Predsjednik, koji je nekoliko sati nakon napada u pratnji ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa stigao u Nicu, zbog posljednjih je događaja objavio o jačanju sigurnosnih mjera u zemlji. „Zaštitit ćemo sva vjerska mjesta, prije svega crkve, kako bi blagdan Svih svetih prošao u redu… Zaštitit ćemo također naše škole nakon školskih praznika“, kazao je Macron. U skoro vrijeme bit će mobilizirani dodatni vojnici, a njihov se broj u okviru protuterorističke operacije Sentinelle povećava s tri na sedam tisuća.

Danas je francuski premijer Jean Castex izjavio kako se u Francuskoj objavljuje maksimalna razina terorističke ugroze i da je pokrenut plan za protuterorističko djelovanje Vigipirate. Taj plan uključuje jačanje nadzora nad džamijama i muslimanskim molitvenim prostorima. Poglavito važan nadzor bit će uspostavljen u odnosu na potencijalne islamističke radikale.

U petak, 30. listopada, održat će se izvanredno zasjedanje francuskog Vijeća za nacionalnu obranu, a vlada će pojačati mjere sigurnosti u čitavoj zemlji.

Danas u cijeloj Francuskoj zvone crkvena zvona. „Naše misli i molitve o žrtvama, ranjenima, su s njihovim obiteljima i bližnjima. Na te su ljude napale ubojice, samo zato jer su se nalazili u bazilici“, objavila je francuska Biskupska konferencija, dodavši, kako će katolici biti pozvani na molitvu za poginule.

 
 

Komentari

komentar

You may also like